3 Απρ 2017

Γιορτάζουμε την Πασχαλιά στη Δημοτική Βιβλιοθήκη «Θεανώ Ζωγιοπούλου» της Βέροιας


Μ. Δευτέρα: «Πασχαλιά»: Η γιορτή της Άνοιξης. 
Στην εκπαιδευτική συνάντηση γίνονται αναφορές στην Άνοιξη, την εποχή των λουλουδιών. Αναφέρονται ήθη και έθιμα που πραγματοποιούνται στη διάρκειά της, ενώ το πρόγραμμα επικεντρώνεται στην Πασχαλιά. Πασχαλιά είναι το φυτό που ανθίζει αυτή την περίοδο. Πασχαλιά είναι και το μικρό έντομο που εμφανίζεται την Άνοιξη και προαναγγέλει το Πάσχα… Μα πάνω απ' όλα Πασχαλιά είναι η μεγάλη γιορτή της Άνοιξης. 
Δραστηριότητα: Ζωγραφίζουμε πασχαλίτσα πάνω σε πέτρα, ζωγραφίζουμε λουλούδια για την άνοιξη και δημιουργούμε χάρτινα στεφανάκια και πασχαλινά ποτηράκια.

Μ. Τρίτη: Η πιο Μεγάλη Εβδομάδα μέσ' το χρόνο.
Μ. Εβδομάδα! Γιατί μεγάλη; Έχει περισσότερες μέρες…;;; Διαρκεί περισσότερο από τις άλλες εβδομάδες του χρόνου…;;; Μμμμ δε νομίζω…!!! Τότε; Γιατί Μεγάλη;;; Μεγάλη, γιατί τις ημέρες αυτής της εβδομάδας θυμόμαστε γεγονότα ιδιαίτερα σημαντικά. Στην εκπαιδευτική συνάντηση γίνονται αναφορές με αφηγηματικό τρόπο, στα γεγονότα που μνημονεύονται τις ημέρες της Μ. Εβδομάδας. Επίσης, αναφέρονται ήθη και έθιμα της Μ. Εβδομάδας από διάφορα μέρη της Ελλάδας.
Δραστηριότητα: Ζωγραφίζουμε πασχαλινά αυγά και τα στολίζουμε με αυτοκόλλητα. Επιπλέον κατασκευάζουμε καλαθάκια για το αυγό και διάφορες άλλες πασχαλινές κατασκευές.

Μ. Τετάρτη: Πώς γιορτάζουμε το Πάσχα.
Το Πάσχα χαρακτηρίζεται ως «Γιορτή των Ελλήνων». Μια γιορτή με θρησκευτικό χαρακτήρα, η οποία τοποθετείται χρονικά στα μέσα της Άνοιξης, της εποχής της ανθοφορίας και της ανάτασης. Στην εκπαιδευτική συνάντηση γίνονται αναφορές στη γιορτή του Πάσχα και στα ήθη και τα έθιμα που έχουν επικρατήσει σε διάφορα μέρη της χώρας.
Δραστηριότητες: Δημιουργούμε τις δικές μας λαμπάδες με τον στολισμό της επιλογής μας. Ζωγραφίζουμε κουνελάκια και σχεδιάζουμε και συντάσσουμε τη δική μας ευχετήρια πασχαλιάτικη κάρτα.