30 Απρ 2017

Έρχεται ανασχηματισμός δια πάσαν κυβερνητική νόσοΤο όπλο του ανασχηματισμού ετοιμάζει ο Αλέξης Τσίπρας μετά την αξιολόγηση. Οι ενδοκυβερνητικές κόντρες και τα σενάρια για το νέο υπουργικό σχήμα: «αλλαγή γενιάς ή τεχνοκράτες». Στροφή στο κέντρο ετοιμάζει ο Πρωθυπουργός και …. 
 
 
 

 
 
 
 
 
ΠΑΣΟΚοποίηση της κυβέρνησης. Κομβικός ο ρόλος του Χρ. Σπίρτζη και του Ν. Φίλη στο νέο κυβερνητικό σχήμα.

Του Νίκου Β. Τσίτσα
 
Ο ανασχηματισμός αποτελεί φάρμακο δια πάσαν κυβερνητική νόσο κυρίως ενόψει ψήφισης των σκληρών μέτρων στην βουλή αφήνοντας …υποσχετική υπουργοποίησης στους διαφωνούντες.

Στο Μ. Μαξίμου κυκλοφορούν σενάρια ανασχηματισμού, μόλις επτά μήνες από την τελευταία αλλαγή του κυβερνητικού σχήματος. Αυτήν την φορά ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να αξιοποιήσει το όπλο του ανασχηματισμού προκειμένου να πετύχει έναν διπλό στόχο:

1. Θα αφήσει – ως συνήθως- μία υποσχετική υπουργοποίησης στους διαφωνούντες της ΚΟ προκειμένου να ψηφίσουν τα σκληρά μέτρα που φέρνει η ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης.

2. Με τον ανασχηματισμό θα επιδιώξει να στείλει ένα μήνυμα τόσο προς το εξωτερικό όσο και προς το εσωτερικό ότι είναι αποφασισμένος να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις προκειμένου να γίνουν εμφανή τα σημάδια της ανάπτυξης που προσδοκά η κυβέρνηση. Είναι προφανές ότι ο Πρωθυπουργός θα επιδιώξει μία στροφή προς το Κέντρο προκειμένου να αυξήσει την εκλογική του επιρροή κυρίως σε πρώην ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ. Ο προβληματισμός που επικρατεί στο Μαξίμου και οι αντικρουόμενες απόψεις αφορούν τα πρόσωπα που θα περιλαμβάνει το νέο υπουργικό σχήμα, εάν δηλαδή θα ανήκουν στην νέα γενιά στελεχών ή θα είναι τεχνοκράτες.

Η εκσυγχρονιστική πτέρυγα της κυβέρνησης που αποτελείται από στελέχη της νέας γενιάς όπως οι κ.κ. Τζανακόπουλος, Λιάκος, Ακσιόγλου, Χαρίτζης κτλ. εκτιμούν ότι στο νέο κυβερνητικό σχήμα θα πρέπει να ενταχθούν στελέχη που θα σηματοδοτούν την αλλαγή γενιάς και θα έχουν τις ικανότητες να φέρουν σε πέρας ειδικές αποστολές που θα συμβάλουν στην αναπτυξιακή προοπτική της χώρας.

Στην ίδια λογική κινείται η ανανεωτική τάση του κυβερνώντος κόμματος που εκφράζεται από στελέχη όπως ο Δ. Παπαδημούλης, ο Γ. Μπαλάφας, αλλά και τους αν. υπουργούς Γ. Χουλιαράκη, Γ. Σταθάκη οι υποστηρίζουν ότι το νέο κυβερνητικό σχήμα θα πρέπει να περιλαμβάνει τεχνοκράτες «τύπου Πιτσιώρλα».

Αντιθέτως οι κομματικοί στους οποίους ανήκουν ο Π. Σκουρλέτης, ο Ευ. Τσακαλώτος, ο Ν. Φίλης, υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να αποτελείται από στελέχη που θα αφήσουν την σφραγίδα της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ ακόμα και εάν έρθουν σε σύγκρουση με την τρόικα.

ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr