Στα ύψη οι τιμές των προϊόντων, στα «τάρταρα» οι μισθοί - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

email:meliomixa@gmail.com Όλα όσα συμβαίνουν στην Ημαθία Τηλέφωνο¨6908469429

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Post Top Ad

}

Πέμπτη 16 Μαρτίου 2017

Στα ύψη οι τιμές των προϊόντων, στα «τάρταρα» οι μισθοί



Η Ελλάδα δεν χαρακτηρίζεται μόνο «πρωταθλήτρια» στην ακρίβεια σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά ταυτόχρονα κατέχει και την «πρωτιά» στη ραγδαία μείωση των αποδοχών μισθωτών και συνταξιούχων τα χρόνια των Μνημονίων.

Και μπορεί κάθε χρόνο το εισόδημα του...  

Έλληνα να «συρρικνώνεται», ωστόσο το επίπεδο των τιμών σε αγαθά και υπηρεσίες έχει πάρει για τα καλά την… ανιούσα! Από το 2008 άρχισε να διαφαίνεται μία αισθητή μείωση στην κατανάλωση των νοικοκυριών, η οποία όμως κάθε χρόνο όλο και αποκτούσε μεγαλύτερο αρνητικό πρόσημο. Αυτό που προκαλεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι ότι, οι Έλληνες καταναλωτές για τις αγορές των ίδιων αγαθών και προϊόντων ξοδεύουν περίπου τρεις φορές περισσότερα χρήματα συγκριτικά με άλλους Ευρωπαίους πολίτες.
Στον… «πάτο» και η κατανάλωση

Από το 2008 έως το 2015 τα ελληνικά νοικοκυριά περιόρισαν κατά 25,8% την κατανάλωσή τους. Ελαχιστοποίησαν τις αγορές τους, ενώ έκοψαν «μαχαίρι» τα περιττά ψώνια. Γυναίκες και άνδρες επισκέπτονταν λιγότερο και από μία φορά την εβδομάδα τα σούπερ-μάρκετ, ξεκίνησαν να ψωνίζουν από τις λαϊκές αγορές της γειτονιάς τους και όλα πια μετρημένα και «γραμμένα» σε μία κομμάτι χαρτί…

Την τελευταία τριετία (2013-2016) τα εισοδήματα των εργαζομένων συρρικνώθηκαν κατά τουλάχιστον 30%, με αποτέλεσμα σε συνδυασμό με το απίστευτα υψηλό επίπεδο στα βασικά αγαθά και τρόφιμα, να φέρει κατακόρυφη πτώση της αγοραστικής δύναμης των Ελλήνων καταναλωτών.
Ελλάδα vs χώρες της Ευρώπης

Κάθε χρόνο οι τουρίστες που επισκέπτονται την χώρα μας εκφράζουν ανοιχτά τα παράπονά τους για τις υψηλές τιμές στα ράφια των σούπερ-μάρκετ -και όχι μόνο-, κάνοντας συγκρίσεις με τις τιμές αντίστοιχων προϊόντων που αγοράζουν στην πατρίδα τους. Στην Ελλάδα περίπου το 25% των προϊόντων πωλείται ακριβότερα από την Αγγλία, την Ολλανδία, την Πορτογαλία αλλά και το Λουξεμβούργο. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Έλληνες πληρώνουν ακριβότερα το γάλα, το λάδι, τον καφέ, τα αυγά, το ψωμί του τοστ αλλά και την κονσέρβα του τόνου. 

Post Bottom Ad

Σελίδες