Στην Ημαθία υπάρχει "το χωριό των πελαργών".. - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

email:meliomixa@gmail.com Όλα όσα συμβαίνουν στην Ημαθία Τηλέφωνο¨6908469429

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Post Top Ad

}

Κυριακή 26 Μαρτίου 2017

Στην Ημαθία υπάρχει "το χωριό των πελαργών"..


Μεγάλη αγάπη για τους πελαργούς έχουν οι κάτοικοι στο Κλειδί Ημαθίας που περιμένουν την άνοιξη με την πρώτη φτερωτή έλευση! Ιδιαίτερα...
περήφανοι για το γεγονός ότι οι πελαργοί "προτιμούν" το χωριό τους, το αποκαλούν "Το χωριό των πελαργών", και ανυπομονούν κάθε χρόνο, να γεμίσουν οι φωλιές που κατασκευάζουν στους στύλους της ΔΕΗ. Μάλιστα, έχουν ονομάσει και έναν πελαργό "Παντελή" και με...πλακέτα που τοποθέτησαν στη φωλιά του, περιμένουν κάθε χρόνο για να τον "φιλοξενήσουν"!   
 "Το ιδιαίτερο γεγονός στο Κλειδί είναι ότι πρόκειται για ένα μικρό χωριό, με αναλογικά, πολλές πελαργοφωλιές", εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Εύα Κατράνα, βιολόγος στο Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού-Λουδία- Αλιάκμονα που παρακολουθεί τα τελευταία 10 χρόνια τους πληθυσμούς των πελαργών. "Το Αιγίνιο Πιερίας επίσης", προσθέτει, "είναι ένα μέρος με πάρα πολλές πελαργοφωλιές, ενώ και οι δυο περιοχές επιλέγονται από τα πουλιά γιατί βρίσκονται κοντά στον Αλιάκμονα όπου βρίσκουν τροφή".  
 "Κατασκευάσαμε και συντηρήσαμε για φέτος, με τη συνεργασία της ΔΕΗ, 30 φωλιές και περιμένουμε να δούνε πόσες απ΄ αυτές θα κατοικηθούν" λέει από την πλευρά του, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος της κοινότητας Κλειδιού Ημαθίας Χαράλαμπος Τσολάκης.    
   Να σημειωθεί ότι οι φωλιές δεν τοποθετήθηκαν τυχαία πάνω στους στύλους αλλά μετά από μέτρηση της ΔΕΗ των μαγνητικών πεδίων, αφού οι πελαργοί δεν πηγαίνουν να φτιάξουν τη φωλιά τους σε περιοχή με υψηλά μαγνητικά πεδία.   "Ηδη, οι πελαργοί έχουν ξεκινήσει να έρχονται στο χωριό και να κατοικούν τις φωλιές. Περιμένουμε και τον "Παντελή", τον πελαργό που έρχεται από το 2015 στην ίδια φωλιά, στην οποία μάλιστα βάλαμε και μεταλλική ταμπέλα με το όνομά του" τονίζει ο κ.Τσολάκης καταδεικνύοντας έτσι την αγάπη των κατοίκων γι΄αυτά τα πουλιά. Για τον ίδιο ωστόσο, είναι πολύ σημαντική και η συνεργασία με την ΔΕΗ καθώς, ειδοποιείται πολλές φορές συνεργείο για τον απεγκλωβισμό των πουλιών ή για θανάτους από ηλεκτροπληξία των πελαργών στα καλώδια υψηλής τάσης.     
   Οσο για το αν σκοπεύουν να φτιάξουν και άλλες φωλιές, ο κ.Τσολάκης είναι αφοπλιστικός:       
 "Το χωριό μας έχει 1700 κατοίκους και πολλούς στύλους.... ακόμα για τους φτερωτούς μας επισκέπτες"

Post Bottom Ad

Σελίδες