29 Μαρ 2017

Ο Όμιλος «Αράπιτσα» στο 4ο Φεστιβάλ Παραδοσιακού Χορού στα Ιωάννινα


Ο Όμιλος «Αράπιτσα» στο 4ο Φεστιβάλ Παραδοσιακού Χορού στα Ιωάννινα
Το θερμότερο χειροκρότημα απέσπασε ο Όμιλος Περιβάλλοντος και Πολιτισμού "Η Αράπιτσα" στη συμμετοχή του στο 4ο Φεστιβάλ Παραδοσιακού Χορού δήμου Ιωαννίνων που διοργάνωσε το Πνευματικό Κέντρο της πόλης με το Τμήμα Παραδοσιακών χορών.
Η εκδήλωση διεξήχθη την 25η Μαρτίου 2017, ημέρα της επετείου της Εθνικής Παλιγγενεσίας, με τίτλο «… στους μάρτυρες, στους ήρωες..» στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών και ολοκληρώθηκε με αισιόδοξα μηνύματα όσον αφορά στην συστηματική δουλειά φορέων που κινούνται στον χώρο της μουσικοχορευτικής κληρονομιάς.
Οι εκατοντάδες θεατές αναγνώρισαν με το θερμό χειροκρότημά τους την ποιοτική παρουσίαση, πάνω στον Παραδομένο Τρόπο και Ύφος, των οχτώ συλλόγων από περιοχές της Ηπείρου και της Ελλάδας μεταξύ των οποίων και ο Όμιλος "Αράπιτσα" αλλά και την εξαιρετική συνεργασία όλων που επέφερε το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Στο καλωσόρισμά του ο Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου κ. Κώστας Γκόγκος τόνισε ότι οι συνεργασίες φορέων σε αυτά τα επίπεδα μπορούν να αναδείξουν ακόμη περεταίρω την πολιτιστική κληρονομιά, στοιχείο που έχει ανάγκη ο τόπος αυτές τις δύσκολες εποχές.
Από την πλευρά τους οι υπεύθυνοι του καλλιτεχνικού σκέλους του Φεστιβάλ, κκ Ηλίας Γκαρτζονίκας, Νίκος Νούσιας και Βασίλης Ράπτης (εκπαιδευτικοί Φυσικής Αγωγής) επεσήμαναν ότι οι στοχευμένες και μακρόπνοες παρεμβάσεις στον χώρο, στόχο έχουν πρώτιστα να συνδράμουν ώστε να διαμορφωθούν σωστότερα οι χαρακτήρες των νέων πολιτών, μέσα από τις οργανωμένες διαδικασίες εκμάθησης και παρουσιάσεων.
Μαζί με τον Όμιλο Περιβάλλοντος και Πολιτισμού "Η Αράπιτσα" που παρουσίασε χορούς της Νάουσας από το έθιμο "Μπούλες", συμμετείχανε τα τμήματα Παραδοσιακών Χορών: του Πολιτιστικού Συλλόγου Μετσόβου (χοροί Μετσόβου), της Αδελφότητας Ποντίων και Μικρασιατών Ηπείρου (χοροί Πόντου, του Συνδέσμου Συρρακιωτών Ιωαννίνων (Χοροί Συρράκου), του Λυκείου Ελληνίδων Ιωαννίνων (χοροί Θεσπρωτίας), του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών (χοροί Αστικής Παράδοσης Ιωαννίνων), του Πολιτιστικού-Λαογραφικού Συλλόγους Θεοδωριανιτών Άρτας «Κωστηλάτα» (Χοροί Τζουμέρκων) και Πολιτιστικού Σύλλογου «Λούτσας» Ιωαννίνων (Χοροί Ανατολικής Ρωμυλίας).
Τον Όμιλο συνόδεψε ως αρχηγός της αποστολής ο χοροδιδάσκαλος Γιώργος Πίπιλας, οι μουσικοί Βαγγέλης Ψαθάς στο ζουρνά και Βαγγέλης Ψαθάς στο νταούλι, μέλη του Δ.Σ. του Ομίλου καθώς και εκδρομείς, εκμεταλλευόμενοι την αργία της 25ης Μαρτίου. Η αποστολή, επισκέφθηκε επίσης το Μουσείο Ελληνικής Ιστορίας Παύλου Βρέλλη, επίσης γνωστό και ως Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων καθώς και το Μουσείο Αργυροτεχνίας στην Ακρόπολη Ιτς Καλέ, Κάστρο Ιωαννίνων που ανήκει στο Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου Πειραιώς