25 Φεβ 2017

Η Ελλάδα 8η ακριβότερη στην Ευρώπη στο πετρέλαιο θέρμανσης - 49% της τιμής είναι φόροι

 
Οι Ελληνες καταναλωτές πληρώνουν πολύ ακριβότερα το πετρέλαιο θέρμανσης από χώρες με υψηλότερο ΑΕΠ και πολύ πλουσιότερες όπως... 
 
 
 
 
 

 
 
 
το Λουξεμβούργο ή η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Σχεδόν το 50% της τελικής τιμής του πετρελαίου θέρμανσης οφείλεται στους φόρους γεγονός που κατατάσσει την Ελλάδα στην 8η θέση μεταξύ των 28 κρατών μελών της ΕΕ όσον αφορά τη φορολόγηση του συγκεκριμένου καυσίμου.

Οπως προκύπτει από πρόσφατη μελέτη του ΚΕΠΕ (Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Μελετών) οι φόροι αποτελούν το 49% της τελικής τιμής του πετρελαίου θέρμανσης στην Ελλάδα, ποσοστό εξαιρετικά υψηλότερο από το μέσο όρο των χωρών της ΕΕ που είναι 31%.


Ακριβότερο πετρέλαιο από την Ελλάδα έχουν η Δανία που αποτελεί και την ακριβότερη χώρα μεταξύ των 28 και ακολουθούν η Ουγγαρία, Ιταλία, Σουηδία, Πορτογαλία, Ολλανδία και Μάλτα. Στις φθηνότερες χώρες περιλαμβάνονται η Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία.Την πρώτη θέση ως προς τη φορολόγηση του πετρελαίου θέρμανσης καταλαμβάνει η Ολλανδία και ακολουθούν η Ρουμανία, η Σουηδία, η Ουγγαρία, η Βουλγαρία, η Ιταλία, η Πορτογαλία και εν συνεχεία η Ελλάδα.

Η εξέλιξη των τιμών του πετρελαίου θέρμανσης έχει ανοδική πορεία από τον Οκτώβριο του 2016, που ξεκίνησε η διάθεσή του, καθώς επιβλήθηκε αυξημένος ΕΦΚ 280 ευρώ ανά χιλιόλιτρο (έναντι 230 ευρώ ανά χιλιόλιτρο), ενώ ταυτόχρονα ο συντελεστής ΦΠΑ αυξήθηκε από 23% σε 24%.

Σύμφωνα με τη μελέτη του ΚΕΠΕ, η αύξηση των φορολογικών συντελεστών σε συνδυασμό με την ανοδική τάση των διεθνών τιμών, οδήγησαν σε άνοδο των τελικών τιμών για τον καταναλωτή. Είναι χαρακτηριστικό ότι η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης τον Οκτώβριο του 2016 ξεκίνησε σε τιμές υψηλότερες κατά 19%, τόσο προ φόρων, όσο και μετά φόρων, σε σχέση με το τέλος της προηγούμενης περιόδου (Απρίλιος 2016).
Επίσης, στο τέλος του 2016 οι τιμές παρουσίασαν μικρή αύξηση, επηρεασμένες από τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου.