Δικαστήρια: Σε ισχύ το ηλεκτρονικό παράβολο - Πώς θα πληρώνεται - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

email:meliomixa@gmail.com Όλα όσα συμβαίνουν στην Ημαθία Τηλέφωνο¨6908469429

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Post Top Ad

}

Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2017

Δικαστήρια: Σε ισχύ το ηλεκτρονικό παράβολο - Πώς θα πληρώνεται

Σε εφαρμογή του Νόμου  4446/2016 από τις 22 Ιανουαρίου, τα τέλη, τα παράβολα καθώς και τα δικαστικά έξοδα που επιβάλλονται στην πολιτική, διοικητική και ποινική δικαιοσύνη εντάσσονται προοδευτικά στην εφαρμογή του ηλεκτρονικού παραβόλου της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων. (https://www1.gsis.gr/sgsisapps/eparavolo/public/welcome.htm)
Tο ηλεκτρονικό παράβολο θα αντικαταστήσει σταδιακά την έντυπη μορφή παραβόλου και των σχετικών αποδεικτικών είσπραξης με στόχο να συμβάλει στην ταχύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, καθώς και στην ουσιαστική προώθηση της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης στο Δημόσιο και στους συνεργαζόμενους με αυτό φορείς.
Όσον αφορά τις αξίες των νέων παραβόλων, αυτές αναπροσαρμόστηκαν με στόχο τον εξορθολογισμό τους και τη διευκόλυνση της πρόσβασης των πολιτών στη δικαιοσύνη.
Ενδεικτικά αναφέρεται:
-Καταργείται το δικαστικό ένσημο για τις αναγνωριστικές αγωγές
-Το δικαστικό ένσημο για τις καταψηφιστικές αγωγές μειώνεται κατά 50% στις περιπτώσεις των εργατικών διαφορών.
-Τα παράβολα έφεσης στην πολιτική δίκη, που πριν την ψήφιση του νόμου ανέρχονταν σε ύψος 200€, μειώνονται σε ποσοστό ακόμη και μεγαλύτερο από 60%.
-Τα παράβολα μήνυσης ή έγκλησης μειώνονται σημαντικά.
Παράλληλα, προβλέπεται η καταβολή ειδικού παραβόλου, εφόσον χορηγείται αναβολή εκδίκασης της υπόθεσης μετά από αίτημα που υποβάλλεται από τους ιδιώτες διαδίκους σε αστικές και διοικητικές υποθέσεις καθώς επίσης και  από το ΤΑΧΔΙΚ (ΝΠΔΔ) όταν είναι διάδικος.
Για τη διευκόλυνση του κοινού διατίθεται εγχειρίδιο από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων για την έκδοση ηλεκτρονικού παραβόλου και έκδοση κωδικού πληρωμής του. Τα στάδια της διαδικασίας περιγράφονται αναλυτικά και στον σύνδεσμο: http://www.gsis.gr/gsis/info/gsis_site/Services/Polites/eparavolo.html.
Η πληρωμή του ηλεκτρονικού παραβόλου γίνεται με τους εξής τρόπους:
1. Άμεσα με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα Ελληνικών Τραπεζών
2. Μετά από δύο εργάσιμες ημέρες από την ημερομηνία πληρωμής του, στις Τράπεζες ή στα ΕΛΤΑ.
Οι πολίτες που δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο έχουν τη δυνατότητα να εκδίδουν τα παράβολα μέσω ΚΕΠ.
Το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων παρατηρεί την πορεία εφαρμογής των νέων διαδικασιών και παραμένει σε ετοιμότητα συνεργασίας με κάθε εμπλεκόμενο φορέα για την αντιμετώπιση των τυχόν προβλημάτων που θα εμφανιστούν αλλά δηλώνει ότι δεν θα υπάρξει καμία αναστολή εφαρμογής του μέτρου.

Post Bottom Ad

Σελίδες