26 Ιαν 2017

Υπουργείο Εργασίας: Καμία κατάσχεση για ασφαλιστικές οφειλές κάτω των 5000 ευρώ

Δεν θα γίνονται κατασχέσεις για ασφαλιστικές εισφορές κάτω των 5.000 ευρώ, αναφέρει το υπουργείο Εργασίας, με αφορμή τη μεταφορά όλων των ασφαιστικών οφειλών στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (ΚΕΑΟ). 
«Για πολλοστή φορά, η αξιωματική αντιπολίτευση επιχειρεί να αντιστρέψει την πραγματικότητα, παρουσιάζοντας μία ρύθμιση προς όφελος των πολιτών ως δήθεν δείγμα κοινωνικής αναλγησίας και αδιαφορίας», αναφέρει το υπουργείο Εργασίας απαντώντας σε ανακοίνωση της ΝΔ σχετικά με την απόφαση του υφυπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσου Πετρόπουλου, με την οποία διαβιβάζεται το σύνολο των ασφαλιστικών οφειλών στο ΚΕΑΟ.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, η πράξη αυτή κρίθηκε αναγκαία, καθώς οι οφειλέτες αδυνατούσαν να προσκομίσουν στα δικαστήρια τις απαιτούμενες βεβαιώσεις για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία (ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ), με συνέπεια να μην έχουν τη δυνατότητα υπαγωγής στο νόμο Κατσέλη περί υπερχρεωμένων νοικοκυριών.
«Όσον αφορά τις κατηγορίες της ΝΔ», το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης επισημαίνει ότι «έχει καταστήσει σαφές ήδη, από τις 21 Δεκεμβρίου 2016, με δελτίο Τύπου, τα εξής: Η διαβίβαση των ασφαλιστικών οφειλών κάτω των 5.000 ευρώ στο ΚΕΑΟ δεν συνδέεται με τη διαδικασία των κατασχέσεων και ούτε αλλάζει κάτι σχετικά με αυτή. Καμία κατάσχεση δεν έχει γίνει και δεν πρόκειται να γίνει για τέτοιου ύψους οφειλές. Αυτό είναι μία ξεκάθαρη πολιτική απόφαση. Κατασχέσεις επιδιώκονται μόνο όπου υπάρχουν περιουσίες και μεγάλες οφειλές με αποδεδειγμένη δυνατότητα καταβολής εισφορών που δεν γίνεται».