Πιστώθηκαν στους λογαριασμούς οι επιδοτήσεις των αγροτών - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS f

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

email:meliomixa@gmail.com Όλα όσα συμβαίνουν στην Ημαθία Τηλέφωνο¨6908469429

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Post Top Ad

}

Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2016

Πιστώθηκαν στους λογαριασμούς οι επιδοτήσεις των αγροτών

Στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων έχουν πιστωθεί εδώ και λίγες ώρες τα χρήματα από τις αγροτικές επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ. Όπως είχαμε αναφέρει το ποσό που πιστώθηκε αφορά στο 70% της βασικής ενίσχυσης και η καταβολή του έγινε νωρίτερα σε σχέση με την περσινή χρονιά. Η εν λόγω καταβολή πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι αναφέρεται και στη βασική αλλά και στη λεγόμενη “πράσινη”.
Σε ότι αφορά τα υπόλοιπα του 2014 αυτά θα πληρωθούν μέσα στις επόμενες ημέρες, ενώ για το 2015 πιθανότερη ημερομηνία είναι οι αρχές του επόμενου μήνα για όλες τις κατηγορίες (βασική, “πράσινη”, νέοι αγρότες). Πρόνοια, ωστόσο, έχει ληφθεί και για τις βιολογικές καλλιέργειες που έχουν να πληρωθούν από το 2012-2013.
Από εκεί και πέρα δεν χαμογέλασαν και όλοι, αφού ορισμένοι από τους 6000 περίπου παραγωγούς του νησιού μας που πληρώνονται από μέτρα του ΠΑΑ και της συνδεδεμένης ενίσχυσης αν ήταν υποχρεωμένοι να υποβάλλουν αίτηση αλλά δεν θεμελιώνουν δικαίωμα. Άλλοι δεν πληρώνονται σε αυτή τη φάση γιατί τους αναλογούν λιγότερα από 250 ευρώ και επομένως θα πληρωθούν με την εκκαθάριση εφόσον συνολικά έχουν λαμβάνειν ποσά πάνω από 250 ευρώ.
Πάντως, μετά την έκδοση της σχετικής απόφασης που καθορίζεται το ύψος της εν λόγω πληρωμής το ζήτημα έχει μπει στην τελική ευθεία, αν και οι αλλεπάλληλες αναβολές όπως είναι λογικό δικαιολογούν τη δυσφορία των δικαιούχων που βρίσκονται σε διαδικασία αναμονής τις τελευταίες δύο εβδομάδες.
Επιπρόσθετα, φέτος το αρμόδιο υπουργείο δεν χρειάζεται να ζητήσει “δανεικά”, δηλαδή προσπαθεί να πείσει την Ευρωπαϊκή Ένωση να δώσει χρήματα, έστω έναντι, για να μην υπάρξουν αντιδράσεις στον αγροτικό κόσμο.
Και τούτο διότι δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο Εκτελεστικός Κανονισμός της Επιτροπής που προβλέπει ότι τα κράτη μέλη μπορούν να καταβάλλουν προκαταβολές έως 70% όσον αφορά τις άμεσες ενισχύσεις και έως 85% των στρεμματικών ενισχύσεων.
Ωστόσο, μετά τη φετινή χρονιά, κατά την οποία η κυβέρνηση καθυστέρησε υπερβολικά τις προκαταβολές των ενισχύσεων, οι αγρότες διά των εκπροσώπων τους δηλώνουν από τη μια ότι κρατούν… μικρό καλάθι και από την άλλη καλούν το κράτος να είναι φέτος συνεπές, γιατί η χρονιά αυτή για πολλούς και διάφορους λόγους είναι πολύ πιο δύσκολη από την περυσινή.
Πάντως, ακόμη και όλα να πάνε καλά, οι διασταυρωτικοί έλεγχοι που θα γίνουν δεν θα έρχονται σε αντίθεση µε τις αντίστοιχες επιλογές, πολλοί εκφράζουν το φόβο του ότι, λόγω των χρεών που έχουν συσσωρευτεί στις πλάτες των παραγωγών, πολλοί θα είναι εκείνοι που θα πάνε στις τράπεζες και δε θα εισπράξουν τίποτα περισσότερο από τα χαρτάκια των αποδείξεων άδειων λογαριασμών…

posted from Bloggeroid

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Post Bottom Ad

Σελίδες