Έρχεται νέο ΣΔΟΕ με εισαγγελείς να κρατούν τα... κλειδιά - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS f

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

email:meliomixa@gmail.com Όλα όσα συμβαίνουν στην Ημαθία Τηλέφωνο¨6908469429

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Post Top Ad

}

Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2016

Έρχεται νέο ΣΔΟΕ με εισαγγελείς να κρατούν τα... κλειδιά

Το 2015 οι δανειστές απαίτησαν, εντάσσοντας σχετικό όρο στο Μνημόνιο, τη μετάλλαξη του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος. Οι αρμοδιότητες φορολογικού και τελωνειακού ελέγχου εκχωρήθηκαν στην υπό ανεξαρτητοποίηση Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων με στόχο να αποκοπεί ο όποιος ομφάλιος λώρος μπορούσε να συνδέει τον εκάστοτε υπουργό με τη στόχευση των φορολογικών ελέγχων.
Τώρα αφού έχει προηγηθεί ένας απίστευτος εγκλωβισμός της ΓΓΔΕ σε εκατοντάδες χιλιάδες ανοιχτές υποθέσεις, πολλές εκ των οποίων κινδυνεύουν με παραγραφή στα τέλη του έτους, οι δανειστές ζητούν τη δημιουργία ενός ελεγκτικού βραχίονα.
Του ΣΔΟΕ των Οικονομικών Εισαγγελέων, όπως αποκαλείται ο νέος ελεγκτικός μηχανισμός ο οποίος βρίσκεται στα σκαριά. Επισήμως εξετάζεται το ενδεχόμενο να ονομάζεται Δικαστική Οικονομική Αστυνομία. Τα επίσημα «βαφτίσια» δεν έχουν γίνει ακόμη.
Υπό συνθήκες θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι αυτή η πρωτοβουλία δημιουργεί περιθώρια παράκαμψης της ΓΓΔΕ η οποία από τις αρχές του 2017 θα μετεξελιχθεί σε ανεξάρτητη Αρχή. Μόνο που για να παρακαμφθούν οι βαθμοί ανεξαρτησίας από πολιτικές παρεμβάσεις θα πρέπει να το επιτρέψει και η Δικαιοσύνη.
Ο νέος ελεγκτικός βραχίοντας, σύμφωνα με Τα Νέα, σχεδιάζεται να έχει ανεξαρτησία και αυτονομία.
Μάλιστα οι δανειστές ζητούν επίμονα αύξηση της εισπραξιμότητας των φόρων και επιτάχυνση των διαδικασιών ολοκλήρωσης των φορολογικών ελέγχων αλλά οι υποστελεχωμένες ελεγκτικές υπηρεσίες είναι πρακτικά αδύνατο να διεκπεραιώσουν ένα τεράστιο όγκο εκκρεμών υποθέσεων πολλές εκ των οποίων κινδυνεύουν με άμεση παραγραφή.
Σύμφωνα με πληροφορίες 2.600 εισαγγελικές παραγγελίες φορολογικών ελέγχων οι οποίες αφορούν περισσότερα από 8.000 ΑΦΜ βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Ενδεικτικό είναι ότι μόνο για τη λίστα Μπόργιανς των 10.800 Ελλήνων με καταθέσεις σε ελβετικές τράπεζες έχουν εκδοθεί περίπου 1.000 εισαγγελικές παραγγελίες αλλά ο έλεγχος των πρώτων 55 υποθέσεων ξεκίνησε μόλις τον περασμένο Απρίλιο και έως σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί κανένας…
Ο νέος μηχανισμός προβλέπει τη δημιουργία ενός νέου ελεγκτικού σώματος υπό την σκέπη των οικονομικών εισαγγελέων με προανακριτικές αρμοδιότητες το οποίο θα χειρίζεται κάθε υπόθεση φοροδιαφυγής και διαφθοράς με ποινική διάσταση. Το νέο σώμα δεν θα υποκαταστήσει την ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων όπως τουλάχιστον επισημαίνουν αρμόδιες πηγές αλλά στόχος είναι η στενή συνεργασία τους.

Post Bottom Ad

Σελίδες