11 Νοε 2016

Σε αφανισμό οδηγείται η καπνοκαλλιέργεια!

Στο δρόμο θα οδηγηθούν περισσότερες από 60.000 οικογένειες που απασχολούνται σε όλους τους κλάδους της παραγωγής και της εμπορίας καπνού λόγω της νέας αύξησης της φορολογίας στα τσιγάρα. Προειδοποιητικά μηνύματα έστειλαν για τις τραγικές συνέπειες που θα φέρει η νέα αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα καπνικά προϊόντα αλλά και την έντονη δυσαρέσκεια τους εξέφρασαν σε συνέντευξη τύπου που έδωσαν σήμερα στην Αθήνα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Μισθωτών Περιπτέρων και η Πανελλήνια Διεπαγγελματική Οργάνωση Ακατέργαστου Καπνού (ΠΑ..Δ.Ο.Α.Κ.).
«Θέλουμε να απευθύνουμε ύστατη έκκληση στη κυβέρνηση να μην αυξήσει τη φορολογία που αφορά όλη τη καπνική αλυσίδα από τους καλλιεργητές έως τους λιανεμπόρους γιατί η ανεργία και τα λουκέτα θα είναι πλέον οι πρωταγωνιστές του κλάδου μας. Με 8 απανωτές αυξήσεις σε έμμεσους φόρους και ΦΠΑ τα τελευταία επτά χρόνια και με τη φορολογία να έχει φτάσει στο ποσοστό-ρεκόρ του 84% της μέσης λιανικής τιμής, τα καπνικά αποτελούν τα προϊόντα που υπόκεινται στη μεγαλύτερη φορολόγηση στη χώρα. Μάλιστα, με τη νέα αύξηση που θα ισχύσει από 1η Ιανουαρίου 2017, η χώρα θα αποκτήσει και την πρωτοκαθεδρία ανάμεσα σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες αφού η φορολογία θα φτάσει στο 90%. Για κάθε ένα ευρώ λοιπόν που θα πληρώνει ένας καταναλωτής, τα 90 λεπτά θα πηγαίνουν στο κράτος (ΕΦΚ και ΦΠΑ) και μόλις 10 λεπτά σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα (καλλιεργητές, μεταποιητές, βιομηχανίες, διανομείς, λιανέμποροι)» δήλωσε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Μισθωτών Περιπτέρων, Θεόδωρος Μάλλιος.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι εξαιτίας της υπέρογκης φορολόγησης τα περιθώρια κέρδους των επαγγελματιών έχουν μειωθεί δραματικά ενώ ήδη 12.000 σημεία πώλησης στον κλάδο της μικρής λιανικής έχουν κλείσει. Με δεδομένο ότι τα 2/3 του τζίρου βασίζονται στα καπνικά προϊόντα, η νέα αύξηση θα οδηγήσει σε αναπόφευκτο λουκέτο τουλάχιστον στα μισά περίπτερα της χώρας.
Στην ίδια ακριβώς κατάσταση βρίσκονται και χιλιάδες οικογένειες καπνοπαραγωγών στην ελληνική περιφέρεια. «Ας κατανοήσουν κυβέρνηση και πολιτικά κόμματα ότι με την αύξηση στους φόρους για τα καπνά δεν τιμωρούν τις μεγάλες καπνοβιομηχανίες, αλλά αντιθέτως τιμωρούν τις δεκάδες χιλιάδες αγροτικές οικογένειες που εργάζονται νυχθημερόν στην παραγωγή ελληνικού καπνού, του πιο ποιοτικού παγκοσμίως. Φανταστείτε ότι το 2010 ήμασταν 60.000 καπνοκαλλιεργητές ενώ σήμερα έχουμε απομείνει γύρω στους 15.000. Η κυβέρνηση έπρεπε να λάβει υπόψιν ότι περιοχές που καλλιεργούν καπνό όπως είναι η Ανατολική Μακεδονία, η Θράκη και η Πιερία δεν μπορούν να καλλιεργήσουν κάτι άλλο και αυτό γιατί το χαρακτηριστικό γνώρισμα των περισσότερων ποικιλιών του καπνού είναι ότι μπορούν να καλλιεργηθούν σε άγονα χωράφια που δεν έχουν τη δυνατότητα να παράγουν άλλο προϊόν το οποίο θα μπορούσε να αντικαταστήσει αυτή τη καλλιέργεια» ανέφερε ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ακατέργαστου Καπνού, Βασίλης Μελενεκλής.
Πέραν όμως από τις δυσμενείς κοινωνικές επιπτώσεις, η εμμονή της υπερφορολόγησης στα καπνικά έχει αποδειχθεί τα τελευταία χρόνια αναποτελεσματική και, σε πολλές περιπτώσεις, ιδιαίτερα ζημιογόνα για τα δημόσια έσοδα. Μάλιστα, η ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών είχε ομολογήσει πέρυσι στη Βουλή ότι «κάθε φορά που αυξάνουμε τη φορολογία στα καπνικά προϊόντα, χάνουμε περισσότερους φόρους από ό,τι εισπράττουμε». Οπως εξήγησε ο Θ. Μάλλιος, «οι πολίτες, λόγω και της μειωμένης αγοραστικής τους δύναμης, αδυνατούν να ακολουθήσουν τις συνεχείς αυξήσεις στα τσιγάρα με αποτέλεσμα η νόμιμη αγορά να έχει χάσει περίπου το 50% του όγκου της». Επομένως, αντί να έρθουν τα προσδοκώμενα φορολογικά έσοδα των 120 εκατ. ευρώ από τη νέα αύξηση του ΕΦΚ στα καπνά, αναμένεται να δημιουργηθεί μια νέα «μαύρη τρύπα» που θα επιτείνει το φαύλο κύκλο ελλειμματικών προϋπολογισμών και της ενίσχυσης της παραοικονομίας.
Μάλιστα για την αντιμετώπιση του ζητήματος της παραοικονομίας και του λαθρεμπορίου έχει ζητηθεί η άμεση και δραστική ενεργοποίηση της Πολιτείας, αφού παρατηρείται μεγάλη έξαρση τα τελευταία χρόνια. Είναι ενδεικτικό ότι η διείσδυση των παράνομων καπνικών στην Ελλάδα από το 3% που ήταν το 2009, ξεπερνά σήμερα το 22%, με τον ευρωπαϊκό μ.ο. να βρίσκεται στο 9,8%. «Συνολικά, η Ελλάδα χάνει ετήσια έσοδα 670 εκατ. ευρώ από το λαθρεμπόριο 4 δισ. λαθραίων τσιγάρων, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΙΟΒΕ», συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος των Μεταποιητικών Επιχειρήσεων Ακατέργαστου Καπνού, Νίκος Τζούμας. «Παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την κρισιμότητα του θέματος, στην Ελλάδα δεν έχουν προχωρήσει τα απαραίτητα βήματα τόσο για την αυστηροποίηση των ελέγχων και των ποινών» κατήγγειλε ο Ν. Τζούμας.