Μειωμένο ωράριο αντί για ομαδικές απολύσεις, η νέα γραμμή για τα εργασιακά - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS f

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

email:meliomixa@gmail.com Όλα όσα συμβαίνουν στην Ημαθία Τηλέφωνο¨6908469429

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Post Top Ad

}

Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2016

Μειωμένο ωράριο αντί για ομαδικές απολύσεις, η νέα γραμμή για τα εργασιακά

Με νέα διαπραγματευτική γραμμή, ειδικά στο θέμα των ομαδικών απολύσεων, αναμένεται να προσέλθει η νέα υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου στις σκληρές διαπραγματεύσεις με τους δανειστές για τα εργασιακά στις 14 Νοεμβρίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδιάζεται να γίνει δεκτή, υπό προϋποθέσεις, από την ελληνική πλευρά η πρόταση της Επιτροπής Σοφών για μειωμένο ωράριο σε εργαζομένους που κινδυνεύουν με ομαδικές απολύσεις.
Στο υπουργείο Εργασίας εξετάζουν τη δυνατότητα μερικής επιδότησης του μειωμένου ωραρίου σε περίπτωση που υπάρχει η σύμφωνη γνώμη του συνδικάτου της επιχείρησης. Η επιτροπή σοφών, στο πόρισμά της για τα εργασιακά προτείνει εμμέσως πλην σαφώς, αντί για ομαδικές απολύσεις, να θεσπιστεί εργασία μειωμένου ωραρίου.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η επιχείρηση που αντιμετωπίζει πρόβλημα θα μπορεί να μειώνει το ωράριο των εργαζομένων της, ακόμη και να το μηδενίζει, με τους εργαζομένους να μπορούν να λαμβάνουν αποζημίωση - επίδομα ανεργίας για τις χαμένες ώρες από το κράτος (π.χ. ΟΑΕΔ ή το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης).
Τα άλλα μεγάλα αγκάθια της διαπραγμάτευσης θα είναι:
- το αίτημα των δανειστών για αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων από 5% σε 10%
- το θέμα του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, με τους δανειστές να επιμένουν ότι ο καθορισμός του κατώτατου μισθού πρέπει να παραμείνει στη δικαιοδοσία του κράτους και μάλιστα με σημαντικές μειώσεις.
- η άρνηση των δανειστών να επανέλθουν σε ισχύ οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και να υπερισχύουν οι κλαδικές συμβάσεις έναντι των επιχειρησιακών

Post Bottom Ad

Σελίδες