7 Νοε 2016

ΤΟ 4ο ΓΕΛ ΒΕΡΟΙΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

η εικασία Πουανκαρέ και η επίλυσή της από τον Γκριγκόρι Πέρελμαν»

Μία από τις μεγαλύτερες μαθηματικές αποδείξεις, αυτή του Πουανκαρέ από τον ιδιοφυή Ρώσσο εβραϊκής καταγωγής Γκριγκόρι Πέρελμαν παρουσίασε ομάδα μαθητών του 4ου ΓΕΛ Βέροιας, υπό την καθοδήγηση του μαθηματικού τους Παπαδόπουλου Κων/νου, σε εκδήλωση στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας, το απόγευμα της Τετάρτης 2 Νοεμβρίου 2016.
Το σημαντικό αυτό μαθηματικό project από το χώρο της Τοπολογίας, παρουσιάστηκε εκλαϊκευμένα, με πλήθος φωτογραφιών μαθηματικών παραστάσεων και λογισμικών. Η απόδειξη της εικασίας έχει τεράστια σημασία για τις επιστημονικές εφαρμογές και παρέμενε αναπόδεικτη για περισσότερο από έναν αιώνα. Αποτελούσε ένα από τα 23 άλυτα τότε προβλήματα που παρουσίασε στο 1ο Μαθηματικό Συνέδριο των Παρισίων ο μεγάλος Γερμανός μαθηματικός David Hilbert. Μάλιστα το ίδρυμα Clay Mathematics, από τις Η.Π.Α., χρηματοδότησε με 1 εκατομμύριο δολάρια, την επίλυση για κάθε ένα από 7 εξ αυτών. Το ποσόν του 1 εκατομμυρίου δολαρίων αρνήθηκε να παραλάβει ο Πέρελμαν.
Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν λογισμικά στον τρισδιάστατο χώρο από τον πρώην σύμβουλο των μαθηματικών Δυτ. Μακεδονίας, Κ. Δόρτσιο. Την επιστημονική επιμέλεια της παρουσίασης είχε ο καθηγητής του Μαθηματικού Τμήματος, του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Ι. Αντωνίου.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Αντιδήμαρχος Παιδείας του Δήμου Βέροιας, Γ. Σοφιανίδης, η Διευθύντρια της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας Α. Μαυρίδου, η Προϊστάμενη Εκπαιδευτικών Θεμάτων της ίδιας διεύθυνσης, Α. Καρακώστα και ο καθηγητής του Μαθηματικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Μωυσιάδης Πολ., καθώς επίσης γονείς, μαθητές και κοινό.
Την ομάδα των μαθητών αποτελούσαν οι : Ανάστου Δήμητρα, Ζαχαριάδου Κων/να, Κοντογιάννη Ιωάννα-Τζένη, Μουστακίδου Ειρήνη, Ουσουλτζόγλου Ορέστης, Τζέμης Νίκος, Τζούρτζια Σταυρούλα και Τούντα Στεργία.

Ο Διευθυντής του 4ου ΓΕΛ Βέροιας
Θεοτοκίδης Πασχάλης

posted from Bloggeroid