24 Οκτ 2016

Ομόφωνα αθώος κρίθηκε ο Ροβέρτος Σπυρόπουλος για την υπόθεση Αρβανιτίδη

Ομόφωνα αθώο έκρινε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων τον πρώην διοικητή του ΙΚΑ Ροβέρτο Σπυρόπουλο για την υπόθεση της εντολής που έδωσε τον Οκτώβριο του 2013 για άρση της κατάσχεσης λογαριασμών σε αλυσίδα σούπερ μάρκετ στη Βέροια που δεν είχε καταβάλει ασφαλιστικές εισφορές.
Η κατηγορία σε βάρος του κ. Σπυρόπουλου, απαγγέλθηκε μετά από εισαγγελική έρευνα που διαπίστωνε ζημία του ΙΚΑ λόγω της απόφασης του να άρει το καθεστώς κατάσχεσης στην εταιρία Αρβανιτίδης ΑΕ, η οποία φέρεται να χρωστούσε στο ΙΚΑ, κυρίως από ασφαλιστικές εισφορές, ποσό περίπου 18 εκατομμυρίων ευρώ.
Σύμφωνα με την δικογραφία, τα χρέη της ανώνυμης εταιρείας Αρβανιτίδης ΑΒΕΕ με έδρα την Πατρίδα Ημαθίας, στις 25 Σεπτεμβρίου 2013, έφθαναν τα 18,25 εκατομμύρια ευρώ - και έτσι το γραφείο του ΙΚΑ Βέροιας προχώρησε τότε σε πράξεις επίδοσης εισφορών προς τον νόμιμο εκπρόσωπο της εταιρείας, παρέχοντας δεκαπενθήμερη προθεσμία να υπαχθεί σε ρύθμιση οφειλών, καταβάλλοντας ταυτόχρονα ένα ποσό.
Μετά την παρέλευση της προθεσμίας, το ΙΚΑ Βέροιας επέβαλε χωρίς να ενημερώσει την εταιρία, κατάσχεση εις χείρας των τραπεζών Alpha, Eurobank και ETE, όλων των ποσών που καταβάλλονται από την εταιρεία προς προμηθευτές της, πελάτες κλπ.
Ο τότε διοικητής του ΙΚΑ με εντολή του προς το γραφείο της Βέροιας ζήτησε να αρθεί η κατάσχεση «προσωρινά μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, προκειμένου να προχωρήσει η εταιρεία σε πληρωμή προσωπικού, ρύθμιση οφειλών κλπ και εν συνεχεία, εάν δεν ανταποκριθεί, να προβεί σε εκ νέου κατάσχεση».
Το δικαστήριο απάλλαξε τον κ. Σπυρόπουλο απο την κατηγορία της απιστίας στην υπηρεσία, αφού έκανε δεκτούς του ισχυρισμούς του, πως η επίμαχη απόφασή του αφορούσε την ανάγκη επιβίωσης της εταιρίας, ώστε να πληρωθούν δεδουλευμένα και να μην χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας, αν οδηγούνταν σε οικονομική ασφυξία.
Επιπλέον, ο κ. Σπυρόπουλος υποστήριξε ότι οι ενέργειες του ήταν απολύτως νόμιμες, και τόνισε πως με την άρση της κατάσχεσης, η εταιρία θα είχε δυνατότητα να τακτοποιήσει ληξιπρόθεσμες οφειλές της και να κάνει ρύθμιση των χρεών της.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ