Αύξηση-«φωτιά» τουλάχιστον 20% στη τιμή του πετρελαίου θέρμανσης - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

email:meliomixa@gmail.com Όλα όσα συμβαίνουν στην Ημαθία Τηλέφωνο¨6908469429

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Post Top Ad

}

Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2016

Αύξηση-«φωτιά» τουλάχιστον 20% στη τιμή του πετρελαίου θέρμανσης

Ο χειμώνας βρίσκεται «προ των πυλών» και η υπόθεση θέρμανση έχει αρχίσει να προβληματίζει τους πολίτες, ιδιαίτερα όσους κατοικούν σε ορεινές περιοχές.
Η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης ξεκινά σε 10 μέρες και η τελική τιμή για τους φορολογουμένους, θα είναι ιδιαίτερα αυξημένη.
Η εξέλιξη αυτή είναι απόρροια της αύξησης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης που από τα 0,23 εκτοξεύεται στα 0,28 ευρώ ανά λίτρο και της αύξησης του ΦΠΑ από το 23 στο 24%.
Την ίδια στιγμή οι τιμές του πετρελαίου ανεβαίνουν και σήμερα το αργό πωλείται με πάνω από 49 δολάρια το βαρέλι, επιδεινώνοντας το πρόβλημα.
Αυτό σημαίνει μια επιβάρυνση της τάξης του 20%, καθώς από τα 0,75 ευρώ που έκλεισε τον Απρίλιο η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, υπολογίζεται ότι στις 15 Οκτωβρίου θα ανοίξει στο 0,92 ευρώ το λίτρο.
Ωστόσο, παρά την παραπάνω αύξηση που οφείλεται στη φορολογία και στις διεθνείς ανατιμήσεις του πετρελαίου, το επίδομα θέρμανσης θα παραμείνει ουσιαστικά το ίδιο. Το επίδομα λαμβάνουν περίπου μισό εκατομμύριο νοικοκυριά.
Η επιδότηση είναι 0,25 ευρώ ανά λίτρο αλλά για συγκεκριμένη ποσότητα ανάλογα με τη γεωγραφική ζώνη στην οποία ζει το νοικοκυριό.
Δικαιούχοι
Δικαιούχοι του επιδόματος είναι άγαμοι με ετήσιο εισόδημα έως 12.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 100.000 ευρώ καθώς και έγγαμοι με ετήσιο εισόδημα έως 20.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας έως 200.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 2.000 ευρώ για κάθε παιδί.
Το ύψος του επιδόματος κυμαίνεται από 100 έως 625 ευρώ ανάλογα με τη γεωγραφική ζώνη και το μέγεθος της κατοικίας του νοικοκυριού. Η χώρα έχει χωριστεί σε τέσσερις γεωγραφικές ζώνες ανάλογα με τις μέσες θερμοκρασίες που επικρατούν σε αυτές.
– Στην Α’ ζώνη περιλαμβάνονται οι νομοί Γρεβενών, Δράμας, Ευρυτανίας, Καστοριάς, Κοζάνης, Σερρών και Φλώρινας. Στους νομούς αυτούς το επίδομα χορηγείται για ποσότητα 25 λίτρων πετρελαίου ανά τετραγωνικό μέτρο επιφάνειας κατοικίας.
– Στη Β’ ζώνη περιλαμβάνονται οι νομοί Αρκαδίας, Έβρου, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Καβάλας, Καρδίτσας, Κιλκίς, Λάρισας, Μαγνησίας, Ξάνθης, Πέλλας, Πιερίας, Ροδόπης, Τρικάλων και Χαλκιδικής. Στους νομούς αυτούς επιδοτούνται 15 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης ανά τετραγωνικό κύριας κατοικίας.
– Στη Γ’ ζώνη περιλαμβάνονται οι νομοί Αιτωλοακαρνανίας, Άρτας, Αττικής (εκτός Κυθήρων και νησιών Σαρωνικού), Αχαΐας, Βοιωτίας, Ευβοίας, Ηλείας, Θεσπρωτίας, Κέρκυρας, Κορινθίας, Λέσβου, Λευκάδας, Πρέβεζας, Φθιώτιδας, Φωκίδας και Χίου Στους νομούς αυτούς επιδοτούνται μέχρι 8 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης ανά τετραγωνικό κύριας κατοικίας.
– Στη Δ’ ζώνη όπου περιλαμβάνονται οι νομοί Αργολίδας, Δωδεκανήσου, Ζακύνθου, Ηρακλείου, Κυκλάδων, Λασιθίου, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Κεφαλληνίας και Ιθάκης, Ρεθύμνου, Σάμου, Χανίων, τα Κύθηρα και τα νησιά του Σαρωνικού. Στους νομούς αυτούς επιδοτούνται μέχρι 5 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης ανά τετραγωνικό κύριας κατοικίας.
Οι αιτήσεις για το επίδομα υποβάλλονται αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο μέσω Taxisnet (www.gsis.gr) και το επίδομα καταβάλλεται απευθείας στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων.
Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Post Bottom Ad

Σελίδες