hea Περικοπές στις συντάξεις ακόμη και κάτω από τα 1.300 ευρώ! - ΛΑΪΚΟΥΡΑ.GR

9 Σεπ 2016

Περικοπές στις συντάξεις ακόμη και κάτω από τα 1.300 ευρώ!

   

Το «κούρεμα» των επικουρικών δεν γλίτωσαν, τουλάχιστον με βάση τα πρώτα εκκαθαριστικά σημειώματα που άρχισαν να αναρτώνται στις ιστοσελίδες των Ταμείων, συνταξιούχοι οι οποίοι ήλπιζαν ότι θα τις αποφύγουν.

Συνταξιούχος του ΙΚΑ με αρχική κύρια σύνταξη 1.029,86 ευρώ και επικουρική του τ. ΕΤΕΑΜ 293,10 ευρώ (μεικτά 1.322,96 ευρώ) και καταβαλλόμενο συνολικό ποσό συντάξεων 1.033,67 ευρώ (847,08 ευρώ κύρια + 186,59 ευρώ επικουρική) είχε μείωση... 10 ευρώ στην επικουρική καθώς έλαβε 176,03 ευρώ (βλ. εκκαθαριστικό ΕΤΕΑ).

«Φαίνεται ότι έχουν περικοπεί και συντάξεις εκτός του πλαισίου που ο νόμος όριζε», διαπιστώνει στην «Ημερησία» ο δικηγόρος Διον. Ρίζος, εξηγώντας ότι «ενώ οι επικουρικές συντάξεις που μειώνονται μετά τον επανυπολογισμό είναι εκείνες που ξεπερνούν τα 1.300 ευρώ, ως άθροισμα κύριας και επικουρικής, για την εφαρμογή του ορίου αυτού, ο νόμος ορίζει ρητά ότι «λαμβάνεται υπόψη το καταβαλλόμενο ποσό των συντάξεων συμπεριλαμβανομένης της εισφοράς υγειονομικής περίθαλψης και της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων του άρθρου 38 του Ν. 3863/2010, όπως ισχύει και των παραγράφων 11, 12 και 13 του άρθρου 44 του Ν. 3986/2011, όπως ισχύει».

Στη συγκεκριμένη περίπτωση του συνταξιούχου τα καταβαλλόμενα ήταν 1.107,62 ευρώ μαζί με τις εισφορές ασθενείας (1.033,67 ευρώ + 61,79 ευρώ η εισφορά ασθενείας στην κύρια + 12,16 ευρώ η εισφορά ασθενείας στην επικουρική).

«Αν οι μειώσεις έγιναν στα αρχικά ποσά που ξεπερνούσαν τα 1.300 ευρώ μεικτά, υπολογίζεται ότι η περικοπή στις επικουρικές έχει επεκταθεί σε χιλιάδες συνταξιούχους που θεωρούσαν ότι θα αποφύγουν το 'τσεκούρι', ενώ στη γενική σύγχυση συμβάλλει και το γεγονός ότι δεν εκδίδονται ατομικές πράξεις για κάθε συνταξιούχο.

Επιστολές

Ο Γ. Κατρούγκαλος δήλωσε χθες στην ΕΡΤ ότι όλοι οι συνταξιούχοι θα ενημερωθούν με επιστολή για τις μειώσεις που έγιναν υποστηρίζοντας ότι «με βάση το νέο σύστημα υπολογισμού υπάρχει ισορροπία εισφορών - παροχών».

#ΙΚΑ  #ΕΤΕΑΜ  #επικουρικές
share   

Σχετικά άρθρα
Κρυφό έλλειμμα 2,25 δισ. ευρώ στα Ταμεία απειλεί τις συντάξεις Κρυφό έλλειμμα 2,25 δισ. ευρώ στα Ταμεία απειλεί τις συντάξεις Σε ποιους συνταξιούχους και πόσο θα μειωθεί η επικουρική τον Οκτώβριο Σε ποιους συνταξιούχους και πόσο θα μειωθεί η επικουρική τον Οκτώβριο ΙΚΑ: Επανέρχονται στη ρύθμιση των 100 δόσεων όσοι τη χάνουν για ειδικούς λόγους ΙΚΑ: Επανέρχονται στη ρύθμιση των 100 δόσεων όσοι τη χάνουν για ειδικούς λόγους ΚΕΔΕ: Παράνομη και καταχρηστική συμπεριφορά του ΙΚΑ απέναντι στους Δήμους ΚΕΔΕ: Παράνομη και καταχρηστική συμπεριφορά του ΙΚΑ απέναντι στους Δήμους
Σχόλια Αναγνωστών
σχολίασε και εσύ +

Μηδενίζονται οι επικουρικές τον Οκτώβριο, λόγω της παρακράτησης των αναδρομικών
δημοσιεύθηκε: 06/09/2016 11:13 My money
Μηδενίζονται οι επικουρικές τον Οκτώβριο, λόγω της παρακράτησης των αναδρομικών
share   

Aπό 33 έως 150 ευρώ «κουρεύτηκαν» οι επικουρικές συντάξεις του δεύτερου πακέτου περικοπών χωρίς να εξαιρεθούν από τις περικοπές αδύναμες κατηγορίες συνταξιούχων όπως οι χήρες/οι και τα άτομα με αναπηρία ακόμα και πάνω από 80%.

Η μεγάλη σφαγή έγινε στις επικουρικές του ιδιωτικού τομέα οι οποίες μειώθηκαν έως και 54% , ποσοστό που υπερβαίνει και τις πιο δυσοίωνες προβλέψεις. Συνταξιούχος χηρείας του ΙΚΑ που έπαιρνε επικουρική 149 ευρώ καθαρά, έπαθε σοκ όταν είδε ότι από τη μια μέρα στην άλλη η σύνταξή της είχε κατέβει στα 75 ευρώ (μείωση 50 %).

Το ερχόμενο μήνα, που θα αρχίσει η παρακράτηση των αναδρομικών, η συγκεκριμένη δικαιούχος θα δει στο λογαριασμό της μόνο ένα ευρώ! ( 149-75=74 ευρώ Χ 3 =222).

Όπως αναφέρει το protothema.gr, είναι σίγουρο ότι σε άλλες περιπτώσεις, με την παρακράτηση των αναδρομικών, η σύνταξη θα μηδενιστεί.

Οι μειώσεις ισχύουν από την 1η Ιουνίου και η ΗΔΙΚΑ προσαρμόζει τα συστήματά της για την αναδρομική παρακράτηση των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών, σε τρεις δόσεις (Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο).

Αυτό σημαίνει ότι πχ συνταξιούχος του ΙΚΑ που είδε το Σεπτέμβριο την επικουρική του να μειώνεται από 312 σε 261 ευρώ , τον Οκτώβριο θα δει να κατεβαίνει στα 210 ευρώ.
Βαριές απώλειες 20% έως 43% μετρούν συνταξιούχοι εμποροϋπάλληλοι, πρώην ναυτιλιακοί και τουριστικοί πράκτορες καθώς και οι συνταξιούχοι των εταιριών Οινοποιίας – Ζυθοποιίας (μείωση 25%-30%)

Για παράδειγμα συνταξιούχος εμποροϋπάλληλος ελάμβανε πριν από τις περικοπές επικουρική σύνταξη 416,8 ευρώ. Ο επανυπολογισμός «έβγαλε» ότι το νέο ποσό της σύνταξής του πρέπει να ανέρχεται σε 152,38 ευρώ μικτά και 142,91 καθαρά. Το μήνα Αύγουστο είχε εισπράξει 247,86 ευρώ. Έχασε 104.95 ευρώ ( μείωση 42.5% )Τον ερχόμενο μήνα ο συγκεκριμένος συνταξιούχος, λόγω της παρακράτησης των αναδρομικών θα εισπράξει μόνο 37,96 ευρώ.

Χαμένοι στην κούρσα των περικοπών είναι και οι συνταξιούχοι τραπεζουπάλληλοι που είχαν υψηλές κύριες συντάξεις και το άθροισμα του μηνιαίου εισοδήματός τους ξεπερνούσε τα 1300 ευρώ.

Για παράδειγμα συνταξιούχος της εμπορικής τράπεζας έπαιρνε από το ΕΤΕΑ, επικουρική της τάξης των 236 ευρώ καθαρά και σήμερα βρήκε στο λογαριασμό του 138 ευσυνταξιούχοι ρώ ( μείωση 42%). Τον ερχόμενο μήνα, ο συγκεκριμένος συνταξιούχος, λόγω της παρακράτησης των αναδρομικών, θα βρει στον λογαριασμό του 40 ευρώ.

Έκκληση να εξαιρεθούν τα άτομα με βαριές αναπηρίες και χρόνιες παθήσεις έκανε η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία με επείγουσα επιστολή της στον πρωθυπουργό.
Η Συνομοσπονδία θέτει το αίτημα της εξαίρεσης των ατόμων με αναπηρία, άτομα με αναπηρία, από τις μειώσεις των επικουρικών συντάξεων, τονίζοντας:

«Η κατάσταση που βιώνουν τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις στην Ελλάδα, καθώς και όσων φροντίζουν άτομα με αναπηρία, είναι δραματική – όχι μόνο δεν πρέπει να επαναληφθεί, αλλά πρέπει άμεσα να εξασφαλίσετε ότι αυτές οι μειώσεις θα καταργηθούν με ειδική νομοθετική διάταξη με αναδρομική ισχύ»