Τον Οκτώβριο η προκύρηξη για τους Νέους Αγρότες, - LAIKOYRA-NEWS

31 Αυγ 2016

Τον Οκτώβριο η προκύρηξη για τους Νέους Αγρότες,

Το χρονοδιάγραμμα των μέτρων του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) που θα προκυρηχθούν έως το τέλος του έτους και θα δώσουν ανάσα στην αγορά με κοινοτικά κονδύλια συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ, έδωσε σήμερα Τετάρτη (31/8), η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, σε συνέντευξη τύπου στην Αθήνα. Όπως δήλωσε ο υπουργός κ. Βαγγέλης Αποστόλου, στις αρχές Οκτωβρίου αναμένεται η προκύρηξη για το πρόγραμμα των Νέων Αγροτών, ενώ θα ακολουθήσουν οι προκυρήξεις για τα προγράμματα Μεταποίησης, Βιολογικής Γεωργίας, Σχεδίων Βελτίωσης και Κατάρτισης Νέων Αγροτών. Μεταξύ άλλων, στο νέο ΠΑΑ υπάρχει η δυνατότητα για τους Νέους Αγρότες να ενταχθούν τόσο στο ομώνυμο πρόγραμμα αλλά και σε αυτό των Σχεδίων Βελτίωσης, ενώ αναφορικά με τη Μεταποίηση θεσπίζεται ξεχωριστή δράση ειδικά για τους Επαγγελματίες Αγρότες.

Νέοι Αγρότες

Για το πρόγραμμα των Νέων Αγροτών που θα προκυρηχθεί στις αρχές Οκτωβρίου ο κ. Αποστόλου ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός θα ανέλθει σε 300 εκατ. ευρώ ενώ η αξιολόγηση θα γίνει εντός διμήνου από την προκύρηξη, οπότε από τις αρχές του 2017 θα ξεκινήσει η καταβολή της πρώτης δόσης (προκαταβολής). «Στόχος μας με τους Νέους Αγρότες και το Πρόγραμμα είναι οι νέοι άνθρωποι να στηριχθούν ώστε να ασχοληθούν με την αγροτική παραγωγή», δήλωσε ο υπουργός.

Μεταποίηση

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 170 εκατ. ευρώ και όπως ανέφερε ο υπουργός αναμένεται να ενταχθούν 400 επενδυτικά σχέδια. Θα υπάρξει μάλιστα ξεχωριστή δράση για επαγγελματίες αγρότες που θέλουν να ενταχθούν στο μέτρο, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά. Τα ποσοστά ενίσχυσης θα κυμανθούν από 40 έως 75% ανάλογα την περιοχή

Βιολογικά

Θα ακολουθήσει η προκύρηξη για τα μέτρα Βιολογικής Γεωργίας / Κτηνοτροφίας για τα οποία προβλέπεται κονδύλι 555 εκατ. ευρώ. Όσοι ενταχθούν θα λάβουν ενίσχυση ανά εκτάριο ή ανά ζώο. Οι ενισχύσεις χορηγούνται ετησίως, ανά εκτάριο γεωργικής έκτασης για να αποζημιώνουν τους δικαιούχους για το διαφυγόν εισόδημα και τις πρόσθετες δαπάνες ως αποτέλεσμα των δεσμεύσεων που ανελήφθησαν.

Κατάρτιση Νέων Αγροτών

Ο προϋπολογισμός που έχει προβλεφθεί ανέρχεται σε 70 εκατ. ευρώ. Στόχος του μέτρου είναι να διασφαλιστεί η επαγγελματική ικανότητα και επάρκεια των νέων απασχολούμενων στον πρωτογενή τομέα. Τα κονδύλια θα διατεθούν κατά προτεραιότητα στην κατάρτιση των ενταγμένων στο πρόγραμμα των νέων γεωργών δικαιούχων που εκτιμάται ότι θα φτάσουν μαζί με τις ανειλημμένες υποχρεώσεις τους 24.000 καταρτιζόμενους.

Σχέδια Βελτίωσης

Με προϋπολογισμό 360 εκατ. ευρώ αναμένεται να ενισχυθούν 5.000 επενδυτικά σχέδια. Η ενίσχυση θα φτάσει έως 500.000 ευρώ για μεμονωμένους αγρότες και έως 2 εκατ. ευρώ για συλλογικές ομάδες (συνεταιρισμούς κ.α.). Τα ποσοστά ενίσχυσης κυμαίνονται από 40% - 75% ανάλογα με την περιοχή υλοποίησης της επένδυσης και προσαυξάνονται κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες (και έως το 75%) στις περιπτώσεις που δικαιούχοι των επενδύσεων είναι νέοι γεωργοί ή ομάδες παραγωγών. Από την ηγεσία του ΥπΑΑΤ ανεφέρθηκε επίσης ότι οι Νέοι Αγρότες που θα ενταχθούν στο ομώνυμο πρόγραμμα θα μπορούν να ενταχθούν και στα Σχέδια Βελτίωσης, μιας και η προκύρηξη των σχεδίων θα ακολουθήσει χρονικά. Κάτι ακόμα που τονίστηκε είναι ότι θα υπάρξει κυκλικότητα ως προς την πληρωμή των κονδυλίων κάτι που σημαίνει ότι δε θα γίνει μόνο μια προκύρηξη με ολόκληρο τον προϋπολογισμό όπως έγινε το 2011.

Όπως ανέφερε ο  κ. Αποστόλου εκ των ανωτέρω προκύπτει ότι μέχρι τέλος του χρόνου θα πέσουν στην αγορά κοινοτικά κονδύλια ύψους 1,5 δισ. ευρώ

Σύμφωνα με τον υπουργό είναι πιθανόν μαζί με τις ανωτέρω προκυρήξεις να συμπεριληφθεί και το Leader, χωρίς ωστόσο να δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο κ. Αποστόλου τόνισε ότι μέχρι σήμερα το ΥΠΑΑΤ προχώρησε σε:
- προκήρυξη του μέτρου ενίσχυσης των παραγωγών σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές (εξισωτική αποζημίωση) για το έτος 2016 με 150 εκ. €,
- υποβολή φακέλου μεγάλου έργου στο πλαίσιο του μέτρου της ευρυζωνικότητας του ΠΑΑ 2014-2020,
- πρόσκληση για την επιλογή των Ομάδων Τοπικής Δράσης και των Τοπικών Προγραμμάτων στο πλαίσιο του νέου LEADER , πρόσκληση η οποία είναι κοινή για το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Αλιείας και Θάλασσας με δημόσια δαπάνη 322 εκ. € για το ΠΑΑ και 54 εκ. € για το ΕΠΑλΘ αντίστοιχα.

Χ. Κασίμης: Γρήγορα ναι, πρόχειρα όχι

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας Κοινοτικών Πόρων κ. Χαράλαμπος Κασίμης ανέφερε ότι στόχος της ηγεσίας του υπουργείου ήταν να αυξηθεί η απορροφητικότητα του προηγούμενου ΠΑΑ κάτι που επετεύχθη κατά 200 εκατ. ευρώ και να ακολουθήσει η έγκριση και ανακοίνωση του νέου ΠΑΑ , κάτι που έγινε τον περασμένο Δεκέμβριο. Από εκεί και πέρα επόμενος στόχος για το 2016 είναι να προχωρήσουν οι πληρωμές για ανειλημμένες υποχρεώσεις της προηγούμενης περιόδου και να βγουν οι προκυρήξεις των Νέων μέτρων με τη φιλοσοφία «γρήγορα ναι, πρόχειρα όχι».

Ο κ. Γενικός Γραμμετέας ανέφερε ότι ήδη πραγματοποιούνται πληρωμές για ανειλημμένες υποχρεώσεις σε Σχέδια Βελτίωσης, Μεταποίηση,  Leader ενώ διαβεβαίωσε ότι είναι εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση της πληρωμής των ανωτέρω.

Σε ερώτηση του ΑγροΤύπου αναφορικά με το πώς η Πολιτεία σκοπεύει να ενισχύσει τους αγρότες με χρηματοδοτικά εργαλεία, αφού λόγω της οικονομικής κρίσης οι τράπεζες δεν δίνουν δάνεια, ο κ. Κασίμης ανέφερε ότι θα προκυρηχθεί μελέτη για τις χρηματοδοτικές ανάγκες του νέου ΠΑΑ, κάτι που θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί πριν ξεκινήσουν οι προκυρήξεις ωστόσο υπήρξαν θεσμικά προβλήματα που έπρεπε να λυθούν.

Περιοδικό Γεωργία - Κτηνοτροφία / από τον ΑγροΤύπο

Σάββατο 27 Αυγούστου: Νέο τεύχος κυκλοφορεί στα περίπτερα!
Βρείτε το στα περίπτερα σε όλη την Ελλάδα (3 ευρώ) και σε σημεία πώλησης ελληνικού τύπου στην Κύπρο (5,51 ευρώ).

Το 2016, το συνδρομητικό περιοδικό Γεωργία - Κτηνοτροφία που εκδίδεται από τον ΑγροΤύπο για περισσότερα από 25 χρόνια, έγινε μηνιαίο και κυκλοφορεί το τελευταίο Σάββατο κάθε μήνα στα περίπτερα

Pages