Επίσκεψη στον ΕΛΓΑ Βέροιας έκαναν οι βουλευτές Ημαθίας και ο περιφερειακός σύμβουλος - LAIKOYRA-NEWS

26 Αυγ 2016

Επίσκεψη στον ΕΛΓΑ Βέροιας έκαναν οι βουλευτές Ημαθίας και ο περιφερειακός σύμβουλος

  Στις 25.8.2016, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Αντωνίου Χρήστος, Ουρσουζίδης Γιώργος και  το μέλος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κ.Μ. Χειμώνας Αθανάσιος, πραγματοποίησαν συνάντηση με την προϊσταμένη του τοπικού παραρτήματος του ΕΛΓΑ κα Μαρία Παπά και την τμηματάρχη εκτιμήσεων κα Αλεξάνδρα Καρακώστα.
       Κατά τη συζήτηση ετέθησαν ζητήματα που αφορούν στην εύρυθμη λειτουργία του ΕΛΓΑ,  ειδικότερα την αλλαγή του τρόπου αποζημίωσης της χρήσης των ιδιόκτητων μεταφορικών μέσων για  την εκτέλεση του έργου τους (εκτιμήσεις ), καθώς και  η αλλαγή του τρόπου αποζημίωσης για την «εκτός έδρας» εργασία, που είχε ως αποτέλεσμα την αποχή τους από τις διαδικασίες εκτίμησης για αρκετό χρονικό διάστημα.
      Ήδη για φέτος έχουν κατατεθεί 27.000 δηλώσεις και αναμένεται να ξεπεράσουν τις 30.000 (όψιμες ποικιλίες, ακτινίδια και επανασπορά βάμβακος) μέχρι το τέλος της περιόδου.
      Με κάθε δυνατό τρόπο και  μέσο οι γεωπόνοι του ΕΛΓΑ προσπαθούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις, εφαρμόζοντας τον κανονισμό του οργανισμού, όπως άλλωστε είναι υποχρεωμένοι να πράξουν. 
       Από την πλευρά τους οι βουλευτές και ο σύμβουλος της περιφέρειας Κ.Μ., έθεσαν:
●     Το ζήτημα της μη έγκαιρης εκτίμησης των ζημιών σε πολλές ποικιλίες ροδάκινων - λόγω των γνωστών προβλημάτων - και ζήτησαν την εξάντληση κάθε δυνατότητας διασταλτικής εφαρμογής του κανονισμού, ώστε να μην αδικηθούν οι παραγωγοί, αφού δεν φέρουν καμία ευθύνη.
●    Οι ήδη χαρακτηρισμένοι «θύλακες» ανά τον νομό, που επλήγισαν από παγετό, να αποζημιωθούν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των γεωπόνων, εξαντλώντας επίσης κάθε δυνατότητα διασταλτικής εφαρμογής του κανονισμού, για τον ίδιο λόγο.
●    Το ίδιο ισχύει και για τις περιοχές που επλήγισαν από χαλαζόπτωση.
●       Για τις υπόλοιπες περιοχές που υπήρξε δραστική μείωση παραγωγής, διερευνάται από ειδική επιτροπή του ΥΠΑΑΤ σε συνεργασία με άλλες χώρες του Ευρωπαϊκού νότου, η αιτιολόγηση της ζημίας σε λόγους που ανάγονται στο φαινόμενο της «κλιματικής αλλαγής», ώστε να υπάρξουν οι ανάλογες αποζημιώσεις προς τους παραγωγούς.- Εναλλακτικά ένταξη και  αποζημίωση μέσω ΠΣΕΑ. 
     Τόσο από τους υπηρεσιακούς παράγοντες, όσο και από τους βουλευτές και τον σύμβουλο Π.Κ.Μ., ρητά δηλώθηκε, ότι θα καταβληθεί  προσπάθεια να αντιμετωπιστούν όλα τα παραπάνω ζητήματα, σε πνεύμα λογικής και ειλικρίνειας.

  
    Βέροια 26/8/2016                             Αντωνίου Χρήστος
                                                     Ουρσουζίδης Ν. Γιώργος
                                                        Χειμώνας Αθανάσιος

Pages