Μαρινόπουλος: Στις τράπεζες έχει πάει η πρόταση του Σκλαβενίτη - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS f

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

email:meliomixa@gmail.com Όλα όσα συμβαίνουν στην Ημαθία Τηλέφωνο¨6908469429

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Post Top Ad

}

Πέμπτη 14 Ιουλίου 2016

Μαρινόπουλος: Στις τράπεζες έχει πάει η πρόταση του Σκλαβενίτη



Το αίτημα χρηματοδότησης επεξεργάζονται ήδη οι διοικήσεις των τραπεζών, καθώς η κλεψύδρα αδειάζει...
Φόβοι ταχείας κατάρρευσης, αν καθυστερήσουν οι αποφάσεις. Οι ευθύνες της οικογένειας Μαρινόπουλου και το οξύ πρόβλημα του ενδιάμεσου κεφαλαίου κίνησης.
Σε εξαιρετικά κρίσιμη φάση εισέρχεται η υπόθεση διάσωσης της Μαρινόπουλος, θέμα στρατηγικής σημασίας για την οικονομία αλλά και τις τράπεζες, εξαιτίας του μεγέθους των οφειλών της εταιρίας, ιδίως προς ιδιώτες προμηθευτές, που σε περίπτωση κατάρρευσης, θα προκαλέσουν φαινόμενο  ντόμινο σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για την αγορά.

Το βάρος της ευθύνης περνά αυτές τις μέρες στις διοικήσεις των τραπεζών, που καλούνται να εγκρίνουν το αίτημα χρηματοδότησης που περιλαμβάνει η πρόταση διάσωσης εκ μέρους της Σκλαβενίτης.

Η έγκριση της πρότασης θα ανοίξει πλέον τον δρόμο για την επίτευξη συμφωνίας, κάτι που όμως πρέπει να γίνει ταχύτατα για τρεις βασικούς λόγους, εξηγούν γνώστες των διαπραγματεύσεων.

-Πρώτον, διότι όσο περνά ο χρόνος, τόσο αυξάνονται οι χρηματικές ανάγκες για τη διατήρηση της εταιρίας σε λειτουργία, σε περιβάλλον ελλιπούς τροφοδοσίας αλλά και μειούμενης ζήτησης.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες, οι τράπεζες ενημερώθηκαν ήδη από την πλευρά της Μαρινόπουλος ότι «παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται», η κατάσταση είναι εξαιρετικά πιεστική κι ότι προς το τέλος του μηνός θα δημιουργηθούν σημαντικά προβλήματα στην περαιτέρω λειτουργία της.

-Δεύτερον, διότι όσο συνεχίζεται η υφιστάμενη κατάσταση, μεγαλώνει η απαξίωση στα μάτια του καταναλωτικού κοινού και μειώνεται η προσέλευση στα καταστήματα.

-Τρίτον, διότι η μειωμένη προστασία που προσέφερε προσωρινά το δικαστήριο, αφήνει κενά για νομικές ενέργειες εκ μέρους των ιδιοκτητών μισθωμένων ακινήτων, που όσο περνά ο χρόνος δημιουργούν κινδύνους για το δίκτυο καταστημάτων.

«Οι τραπεζίτες πρέπει να ενεργήσουν γρήγορα, μέχρι το τέλος της εβδομάδος ή τις αρχές της επομένης», αναφέρει έγκυρη πηγή, «αν θέλουν να διασωθεί η εταιρία. Κι όσοι ενδεχομένως θεωρούν ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση οι τράπεζες δεν έχουν κίνητρο να κινηθούν γρήγορα και αποτελεσματικά, κάνουν λάθος.

Δεν είναι μόνο το θέμα των θέσεων εργασίας, ή του πλήγματος στην οικονομία. Οι τράπεζες σε αυτή την περίπτωση έχουν μεν σημαντικές εξασφαλίσεις για τα δάνεια που οι ίδιες έχουν δώσει στη Μαρινόπουλος, (σ.σ. κυρίως ενέχυρα μετοχών της φαρμακοβιομηχανίας FAMAR), άρα δεν κινδυνεύουν άμεσα, θα δεχτούν όμως ισχυρότατο πλήγμα από την… πίσω πόρτα!

Διότι οι προμηθευτές της Μαρινόπουλος είναι στη συντριπτική τους πλειονότητα πελάτες τους. Άρα μεγάλο μέρος των οφειλών, εφόσον καταρρεύσει η Μαρινόπουλος, οπότε μιλάμε για σχεδόν ολοσχερή καταστροφή αυτών των οφειλών, θα μετατραπεί σε πρόσθετες επισφάλειες των τραπεζών, λόγω αδυναμίας πληρωμής και κατάρρευσης μικρομεσαίων -κι ενδεχομένως όχι μόνο- επιχειρήσεων.

Μιλάμε για εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, για το μεγαλύτερο κανόνι στην ιστορία της χώρας, αλλά και για χιλιάδες εργαζόμενους που θα μείνουν άνεργοι».

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο, ότι την υπόθεση παρακολουθεί από πολύ κοντά και η κυβέρνηση, γνωρίζοντας τα οικονομικά, κοινωνικά, αλλά και πολιτικά απόνερα που θα δημιουργήσει μια κατάρρευση αυτού του μεγέθους.
Πηγή

Post Bottom Ad

Σελίδες