14 Ιουλ 2016

«Φουσκώνουν» τα ληξιπρόθεσμα χρέη σε εφορία και ταμεία!

0 comments

Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνουν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία...

Στο τέλος Μαΐου οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο εκτοξεύθηκαν σε νέα επίπεδα - ρεκόρ, αγγίζοντας τα 89 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 5,584 δισ. ευρώ είναι «φρέσκα» ληξιπρόθεσμα χρέη που δημιουργήθηκαν τους πρώτους πέντε μήνες του έτους.

Το οικονομικό επιτελείο είναι αντιμέτωπο με τον εφιάλτη των ληξιπρόθεσμων οφειλών και ήδη εκφράζονται φόβοι για νέα έκρηξη των χρεών, τα οποία δεν αποκλείεται να εκτοξευτούν σε επίπεδα άνω των 95 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος τους έτους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Μάιο, πριν ακόμη οι φορολογούμενοι δουν τα εκκαθαριστικά με τους φόρους που πρέπει να πληρώσουν φέτος για τα εισοδήματα και την ακίνητη περιουσία τους, συσσωρεύτηκαν νέες φρέσκιες ληξιπρόθεσμες οφειλές 1,25 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1,17 δισ. ευρώ είναι φόροι που έμειναν απλήρωτοι.

Τα χρέη προς την εφορία «φουσκώνουν» επικίνδυνα μήνα με τον μήνα και «πνίγουν» τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Οι «φρέσκες» ληξιπρόθεσμες οφειλές, αυτές δηλαδή που δημιουργήθηκαν στο πρώτο πεντάμηνο του έτους, έφθασαν στα 5,584 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 5,053 δισ. ευρώ είναι απλήρωτοι φόροι. Αν προστεθούν και οι οφειλές που είχαν συσσωρευτεί μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, τότε το συνολικό χρέος ανέρχεται πλέον στα 88,889 δισ. ευρώ.

Τα δύσκολα για τους φορολογούμενους είναι μπροστά, αφού από το τέλος του μήνα μέχρι και τον Δεκέμβριο καλούνται να πληρώσουν δύο ή και τρεις λογαριασμούς πέραν των υποχρεώσεων του παρελθόντος, όπως τις μηνιαίες δόσεις για ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Από τα νέα χρέη ύψους 5,584 δισ. ευρώ η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων μέσω ρυθμίσεων και μπαράζ κατασχέσεων έχει καταφέρει να εισπράξει 697 εκατ. ευρώ. Από τα παλαιά ληξιπρόθεσμα των 83,3 δισ. ευρώ οι εισπράξεις από τις αρχές του έτους ανέρχονται σε 1,263 δισ. ευρώ, με τον ετήσιο στόχο να ανέρχεται σε 2 δισ. ευρώ.