Κ.Καλαϊτζίδης: Η χρηματοδότηση του Πολυκεντρικού Μουσείου των Αιγών με 18 εκ. ευρώ αποτελεί την μεγαλύτερη παρέμβαση - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

email:meliomixa@gmail.com Όλα όσα συμβαίνουν στην Ημαθία Τηλέφωνο¨6908469429

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Post Top Ad

}

Τρίτη 28 Ιουνίου 2016

Κ.Καλαϊτζίδης: Η χρηματοδότηση του Πολυκεντρικού Μουσείου των Αιγών με 18 εκ. ευρώ αποτελεί την μεγαλύτερη παρέμβαση


Τις   δράσεις του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας της προγραμματικής περιόδου 2007-2013 (ΕΣΠΑ), που χρηματοδότησαν δεκάδες έργα ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς ,   με συνολική δημόσια δαπάνη 33.619.755 ευρώ, παρουσίασε ο αντιπεριφερειάρχης  Ημαθίας κ.Κώστας Καλαϊτζίδης, σε ημερίδα που διοργάνωσε  η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας, την Τρίτη 28 Ιουνίου στο αμφιθέατρο του νέου Πολυκεντρικού Μουσείου των Αιγών.
Ο κ.Καλαϊτζίδης επισημαίνοντας τον ρόλο της Ημαθίας ,ως ομότιμου εταίρου στο σύνολο της Κεντρικής Μακεδονίας, τόνισε ότι το πολυκεντρικό μουσείο των Αιγών, με συνολική δημόσια δαπάνη που ξεπέρασε τα 18 εκ. ευρώ, αποτελεί  την μεγαλύτερη παρέμβαση στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Μεταξύ των έργων που παρουσίασε ο κ. αντιπεριφερειάρχης  είναι  η ανάδειξη της Βασιλικής Νεκρόπολης και του Ανακτόρου των Αιγών με δημόσια δαπάνη τα 7 εκ. ευρώ, η ανάπλαση της Παλαιάς Μητρόπολης Βέροιας με 3,5 εκ. ευρώ,  η συντήρηση και ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου της Μίεζας με 700.000 ευρώ , η ανάπλαση των οθωμανικών οικείων στην περιοχή του Βυζαντινού Μουσείου Βέροιας με 1,4 εκ. ευρώ, όπου θα στεγαστεί η διοίκηση της Εφορείας Αρχαιοτήτων κ.α
«Οι δράσεις της ΠΚΜ θα συνεχιστούν και στη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020. Οι πολιτισμικοί θησαυροί της Ημαθίας θα αναδειχτούν προς όφελος του κοινωνικού συνόλου. Σε αυτό τον άξονα λοιπόν  τόσο εγώ, ως αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας, όσο και οι συνεργάτες μου, θα δρούμε πάντα, σε συνεργασία με τον Απόστολο Τζιτζικώστα για το καλύτερο του τόπου μας. Εύχομαι σε όλους τους παρευρισκόμενους υγεία, ώστε του χρόνου να είμαστε όλοι μαζί στον εγκαινιασμό αυτού του μεγαλοπρεπούς χώρου, του  Πολυκεντρικού Μουσείου των Αιγών», είπε ο κ. Καλαϊτζίδης στο τέλος της ομιλίας του, ευχαριστώντας  αυτούς που μόχθησαν για την υλοποίηση του άθλου, όπως τον χαρακτήρισε, από την κ.Κοτταρίδη, μέχρι τον τελευταίο εργαζόμενο.
Ακολουθεί η ομιλία του κ. αντιπεριφερειάρχη
Ομιλία του αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας Κώστα Καλαϊτζίδη στην εκδήλωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας
«Με την ευκαιρία της παρουσίας μου σε τούτη την ημερίδα που διοργανώνει η Εφορία Αρχαιοτήτων Ημαθίας , θα ήθελα να τονίσω ότι η διοίκηση της Ημαθία ως νομαρχία μέχρι το 2010 και ως Περιφερειακή Ενότητα από το 2011 μέχρι και σήμερα, στήριξε με όλες της τις δυνάμεις κάθε προσπάθεια  πολιτισμικής ανάπτυξης, με πυλώνα φυσικά τις Αιγές.
Με την θεσμοθέτηση του «Καλλικράτη»  η Ημαθία, ως υποσύνολο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και ειδικά μετά την ανάληψη των καθηκόντων του Περιφερειάρχη από τον Απόστολο Τζιτζικώστα, δεν  έχει τον ρόλο του θεατή  στην συγκρότηση  των αναπτυξιακών δράσεων της, αλλά του ομότιμου εταίρου.
Με αυτό τον θεσμικό ρόλο σήμερα λοιπόν, ως αιρετός εκπρόσωπος των Ημαθιωτών που εμπιστεύτηκαν την «Αλληλεγγύη» το 2014  παρουσιάζω μια σειρά  έργων  που υλοποιήθηκαν στην Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας την προγραμματική περίοδο  2007-2013  μέσα από το ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας .
Από τα εννιά έργα πολιτισμού λοιπόν του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος με  συνολική δημόσια δαπάνη 34.632.851€  και φορέα χρηματοδότησης  το Υπουργείο Πολιτισμού, τα οκτώ   συνολικής δημόσιας δαπάνης 33.619.775€ είχαν Δικαιούχο την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας συμπεριλαμβανομένου και του Πολυκεντρικού  Μουσείου Βεργίνας του οποίου Δικαιούχος είναι και η Διεύθυνση Εκτέλεσης Έργων Μουσείων και Πολιτιστικών Κτιρίων.
Οι σημαντικότερες παρεμβάσεις μας  σε ότι αφορά την ανάδειξη μνημείων  και αρχαιολογικών χώρων  είναι η  Ανάπλαση – Ανάδειξη της Βασιλικής Νεκρόπολης και του Ανακτόρου των Αιγών (Φάση Γ)  με συνολική δημόσια δαπάνη 7.000.000€ και η Αποκατάσταση της Παλαιάς Μητρόπολης Βέροιας με συνολική δημόσια δαπάνη 3.506.878€.
Σε ότι αφορά την ενίσχυση των υποδομών του σύγχρονου πολιτισμού, το ΠΟΛΥΚΕΝΤΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΕΡΓΙΝΑΣ  με συνολική δημόσια δαπάνη 18.154.190€ αποτελεί την μεγαλύτερη παρέμβαση στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Φυσικά δεν υπήρξαν μόνο αυτές οι παρεμβάσεις μας στην χρηματοδότηση  ανάδειξης μνημείων και αρχαιολογικών χώρων στον τόπο μας, με την οποία  πραγματοποιήθηκε η αποκατάσταση δυο οικιών στον αύλειο χώρο , πάνω στο Νοτιοανατολικό  Τμήμα της οχύρωσης της Βέροιας και διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου τους,  συνολικής δημόσιας δαπάνης 1.390.042€,όπου θα στεγαστεί η διοίκηση της Εφορίας Αρχαιοτήτων.
Έγινε η συντήρηση, στερέωση και αποκατάσταση του ιερού ναού και του αρχαιολογικού χώρου του Αγίου Παταπίου, συνολικής δημόσιας δαπάνης 692.666€.
Έγινε η συντήρηση και η ανάδειξη  του Αρχαίου Θεάτρου Μίεζας, συνολικής δημόσιας δαπάνης 698.312€.
Επίσης η  Συντήρηση – Αποκατάσταση – Ανάδειξη Ιερού της Μητρός των Θεών Αυτόχθονος στη Λευκόπετρα Βερμίου (Β Φάση), συνολικής δημόσιας δαπάνης 373.730€
Και τέλος η Ανάπλαση - ανάδειξη της βασιλικής νεκρόπολης των Αιγών, που αφορούσε την Προστασία και ανάδειξη του νεκροταφείου των τύμβων και της ταφικής συστάδας των Τημενιδών (συστάδα Γ΄), συνολικής δημόσιας δαπάνης 1.804.289€.
Οι δράσεις της ΠΚΜ θα συνεχιστούν και στη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020. Οι πολιτισμικοί θησαυροί της Ημαθίας θα αναδειχτούν προς όφελος του κοινωνικού συνόλου. Σε αυτό τον άξονα λοιπόν  τόσο εγώ, ως αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας, όσο και οι συνεργάτες μου, θα δρούμε πάντα, σε συνεργασία με τον Απόστολο Τζιτζικώστα για το καλύτερο του τόπου μας. Εύχομαι σε όλους τους παρευρισκόμενους υγεία, ώστε του χρόνου να είμαστε όλοι μαζί στον εγκαινιασμό αυτού του μεγαλοπρεπούς χώρου, του  Πολυκεντρικού Μουσείου των Αιγών.
Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσοι μόχθησαν για να υλοποιηθεί τούτος ο άθλος, από την διευθύντρια της Εφορίας Αρχαιοτήτων κα Αγγελική Κοτταρίδη, μέχρι τον τελευταίο εργαζόμενο»

Post Bottom Ad

Σελίδες