Ο πονοκέφαλος με τα 500ευρα... - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS f

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

email:meliomixa@gmail.com Όλα όσα συμβαίνουν στην Ημαθία Τηλέφωνο¨6908469429

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Post Top Ad

}

Σάββατο 16 Απριλίου 2016

Ο πονοκέφαλος με τα 500ευρα...

Την 1η Μαϊου η ΕΚΤ πρόκειται να ανακοινώσει στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης τα αποτελέσματα της έρευνας που άρχισε στις αρχές Φεβρουαρίου...
πάνω στις χρήσεις των χαρτονομισμάτων των 500 ευρώ. Η ΕΚΤ, όμως, δεν είναι μόνη. Σε πολλά μέρη του κόσμου υπάρχει μια διαφορετική αντιμετώπιση των υψηλής αξίας χαρτονομισμάτων.

Στην Ελβετία, για παράδειγμα, μπορεί κανείς να δει αναρτημένες πινακίδες σε μαγαζιά με την εικόνα ενός χαρτονομίσματος των 1.000 φράγκων με το γνωστό απαγορευτικό κόκκινο σύμβολο "Χ". Αν και πολλοί έμποροι δεν τα δέχονται, το χαρτονόμισμα των 1.000 ελβετικών φράγκων αποτελεί το 60% όλου του ελβετικού ρευστού σε κυκλοφορία.

Είναι το πιο πολύτιμο χαρτονόμισμα που εκδίδεται από δυτική χώρα και αξίζει 20 φορές το βάρος του σε χρυσό. Δεν χρησιμοποιείται τόσο για να πληρώνει κανείς με αυτό, αλλά κυρίως ως μέσο αποθησαύρισης αξίας. Μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers και την κρίση του 2008, όταν οι τράπεζες κλυδωνίζονταν και η αξία πολλών περιουσιακών στοιχείων κατέρρεε, η ζήτηση για το χαρτονόμισμα των 1.000 ελβετικών φράγκων αυξήθηκε ξαφνικά κατά 16%, ενώ τα προηγούμενα χρόνια αυξανόταν με ρυθμό μόλις κατά 1-4%.

Αυτό που εκτιμάται είναι ότι γενικά τα περισσότερα υψηλής αξίας χαρτονομίσματα δεν βρίσκονται στα χέρια αποταμιευτών, αλλά εγκληματιών. Λεπτομερή στοιχεία για τις ακριβείς χρήσεις τέτοιων χαρτονομισμάτων είναι σπάνια, αφού από τα βασικά τους πλεονεκτήματα είναι ακριβώς η ανωνυμία που προσφέρουν. Όμως, μία σχετική έρευνα του 2010 από την βρετανική αστυνομία διαπίστωσε ότι μόλις το 10% των 500ευρων χρησιμοποιείτο για νόμιμους σκοπούς.

Σύμφωνα με την Europol, συχνά οι πάσης φύσεως εγκληματίες πληρώνουν περισσότερο από την ονομαστική αξία για τα υψηλής αξίας χαρτονομίσματα, δηλαδή τα αγοράζουν ακριβότερα, επειδή λόγω μικρότερου όγκου είναι εξαιρετικά βολικά στην μεταφορά τους όταν πρόκειται για μεγάλα ποσά.

Αυτή τη στιγμή εκτιμάται ότι τα 500ευρα αποτελούν το 30% όλων των ευρώ που βρίσκονται σε κυκλοφορία. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η ΕΚΤ, το 56% των Ευρωπαίων λένε ότι "δεν έχουν καν δει ποτέ τους 500ευρω από κοντά".

Ο Ντέιβιντ Λιούις της Ειδικής Ομάδας Χρηματοοικονομικής Δράσης (FAFT), του διεθνούς διακυβερνητικού οργάνου που σκοπό έχει την αποτροπή της χρήσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος από εγκληματίες και τρομοκράτες, έχει δηλώσει ότι τα μεγάλης αξίας χαρτονομίσματα χρησιμοποιούνται περισσότερο σε εμπόριο ναρκωτικών, στην διακίνηση ανθρώπων, στο ξέπλυμα χρήματος, στους εκβιασμούς αλλά και στην χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.

Στην Τουρκία το 2014 μία «κούριερ» των τζιχαντιστών πιάστηκε με 40 χαρτονομίσματα των 500 ευρώ στο εσώρουχό της. Δηλαδή 20.000 ευρώ, που σε περίπτωση που ήταν σε π.χ. 100ευρα, μάλλον θα χρειαζόταν... επικών... διαστάσεων εσώρουχο.

Για να δυσκολέψει την ζωή των διαφόρων εγκληματιών, η Αγγλία αποθαρρύνει τις τράπεζες και τα ανταλλακτήρια από το να δίνουν χαρτονομίσματα των 500 ευρώ. Το μεγαλύτερης αξίας αγγλικό χαρτονόμισμα είναι μόλις των 50 λιρών.

Για τους ίδιους λόγους, ο Καναδάς άρχισε να αποσύρει το χαρτονόμισμα των 1.000 καναδέζικων δολαρίων το 2000, τότε αξίας 670 αμερικανικών δολαρίων. Η Σιγκαπούρη, εξάλλου, καταργεί σταδιακά το χαρτονόμισμα των 10.000 δολαρίων Σιγκαπούρης, το πιο "πολύτιμο" χαρτονόμισμα στον κόσμο, αφού αντιστοιχεί σε 7.100 αμερικανικά δολάρια.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Post Bottom Ad

Σελίδες