ΛΑΪΚΟΥΡΑ-NEWS: Άλλα έξι λεωφορεία με πρόσφυγες έφυγαν από την Ειδομένη για Βέροια και ένα για Κατερίνη

25 Μαρ 2016

Άλλα έξι λεωφορεία με πρόσφυγες έφυγαν από την Ειδομένη για Βέροια και ένα για Κατερίνη


"Ο χώρος είναι έτοιμος καθώς έ
χουν γίνει εργασίες καθαρισμού από το στρατό. Υπάρχουν εκεί τέσσερα μεγάλα κτίρια στα οποία θα φιλοξενηθούν οι πρόσφυγες" διευκρινίζει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο δήμαρχος Βέροιας, Κώστας Βοργιαζίδης. "Η δική μας άποψη είναι η ανάγκη ισοκατανομής των προσφύγων. Προφανώς δεν μπορεί να λείπει και ο δήμος Βέροιας από τη διαδικασία αυτή. Είναι ένα εθνικό θέμα. Από εκεί και πέρα, αν υπάρχει πρόταση εκ μέρους μερίδας των πολιτών που αντιδρούν, ευχαρίστως να τη δεχτούμε. Ωστόσο προς το παρόν δεν υπάρχει
άλλη πρόταση" διευκρινίζει.
Πάντως, όπως είδαμε στις εικόνες του live news με τον Νίκο Ευαγγελάτο, υπήρξαν αντιδράσεις από κατοίκους της Βέροιας.
Στο μεταξύ, συνολικά έξι λεωφορεία αναχώρησαν από την Ειδομένη για τη Βέροια -μέχρι στιγμής - ενώ σειρά πήρε και ένα διώροφο λεωφορείο με προορισμό την Κατερίνη. Είκοσι λεωφορεία πήγν το πρωί στην Ειδομένη προκειμένου να μεταφέρουν πρόσφυγες και μετανάστες σε κέντρα προσωρινής μετεγκατάστασης στην Ημαθία και την Πιερία.
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) ενημέρωνε από νωρίς τους πρόσφυγες και κατέγραφε τους ενδιαφερόμενους (συνολικά 600 ως αυτή την ώρα).
Όσοι φεύγουν δηλώνουν πως θέλουν να ζήσουν σε καλύτερες συνθήκες έως ότου εξεταστεί το αίτημά τους για μετεγκατάσταση. "Εδώ είναι ένας αργός θάνατος. Δεν φτάσαμε ως εδώ για να κολλήσουμε στη λάσπη της Ειδομένης. Θέλω να δώσω στα παιδιά μου και την οικογένειά μου μια δεύτερη ευκαιρία" λέει ο 'Αχμεντ από το Χαλέπι της Συρίας.
"Πριν από μερικές ημέρες διαδήλωνα με τους υπόλοιπους πάνω στις γραμμές. Τώρα είμαι βέβαιος πως τα σύνορα δεν θα ανοίξουν και πρέπει επιτέλους να κάνω κάτι για μένα. Γι' αυτό αποφάσισα να φύγω" προσθέτει ο Χάσαν, φοιτητής νομικής, από τη Δαμασκό.
Μέλη της Ύπατης Αρμοστείας ενημερώνουν τον κόσμο με στόχο να κινηθεί με ακόμη ταχύτερους ρυθμούς η διαδικασία μετακίνησής τους σε κέντρα μετεγκαταστασης, όπου οι συνθήκες είναι καλύτερες.
Πληροφορίες από την περιοχή της Πιερίας κάνουν λόγο για μεταφορά περίπου τετρακοσίων προσφύγων και μεταναστών, αύριο, από την Ειδομένη στην υποδομή που έχει δημιουργηθεί στο γήπεδο της Νέας Χράνης. Εξάλλου αποχώρησαν από την πλατεία Αριστοτέλους πρόσφυγες και μετανάστες από το Κέντρο Φιλοξενίας Διαβατών που είχαν πραγματοποιήσει χθες πορεία διαμαρτυρίας μέχρι το κέντρο της πόλης και πέρασαν εκεί τη νύχτα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ