Σπυράκη: Αποζημίωση στις επιχειρήσεις που πλήττονται οικονομικά από τα μπλόκα - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

email:meliomixa@gmail.com Όλα όσα συμβαίνουν στην Ημαθία Τηλέφωνο¨6908469429

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Post Top Ad

}

Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2016

Σπυράκη: Αποζημίωση στις επιχειρήσεις που πλήττονται οικονομικά από τα μπλόκα

Σπυράκη: Αποζημίωση στις επιχειρήσεις που πλήττονται οικονομικά από τα μπλόκα
Κοινή ερώτηση, με την οποία ζητούν αποζημιώσεις για τις επιχειρήσεις που υφίστανται ζημίες λόγω των συνεχών οδοφραγμάτων (μπλόκων) στα σύνορα της Ελλάδα με τη Βουλγαρία, κατέθεσαν η Ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ Μαρία Σπυράκη και ο Βούλγαρος Ευρωβουλευτής του ΓΚΕΡΜΠ και του ΕΛΚ Αντρέι Νοβάκοφ.
Οι δύο ευρωβουλευτές ρωτούν κατά πόσο προτίθεται η Επιτροπή να παράσχει αποζημιώσεις για τις επιχειρήσεις που υφίστανται ζημίες λόγω της διαταραχής στην ελεύθερη διακίνηση των αγαθών και ατόμων που προκαλούν τα μπλόκα στις δύο πλευρές των ελληνοβουλγαρικών συνόρων.
Με αφορμή την κατάθεση της ερώτησης η κα Σπυράκη έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η ελεύθερη κυκλοφορία αγαθών, όπως κατοχυρώνεται στον τίτλο ΙΙ, στο άρθρο 20 της Συνθήκης για τη λειτουργία της ΕΕ και η ελεύθερη κυκλοφορία εργαζομένων, υπηρεσιών και κεφαλαίων, όπως περιγράφεται στον τίτλο IV άρθρο 45 της ΣΛΕΕ, αποτελούν θεμελιώδεις ελευθερίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τα ανοιχτά σύνορα είναι ζωτικής σημασίας για τη διεξαγωγή εμπορίου ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία και προσφέρουν τεράστιο οικονομικό όφελος στις δύο χώρες.
Τα ανοιχτά σύνορα είναι όμως και το μεγαλύτερο και πιο ζωντανό σύμβολο της Ενωμένης Ευρώπης. Καλούμε τους Βούλγαρους οδηγούς να άρουν άμεσα τα αντι-μπλόκα στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.
Καλούμε τους Έλληνες αγρότες να σεβαστούν τη συμφωνία της περασμένης εβδομάδας και να άρουν τα μπλόκα στα σύνορα, τουλάχιστον για κάποιες ώρες της ημέρας.
Τέλος καλούμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παράσχει αποζημιώσεις στις επιχειρήσεις εκείνες που υφίστανται οικονομικές απώλειες λόγω των απρόβλεπτων περιστάσεων.
Η ελεύθερη κυκλοφορία είναι θεμελιώδες δικαίωμα. Οφείλουμε και να το σεβόμαστε και να το προστατεύουμε.»
Ολόκληρη η ερώτηση των δύο Ευρωβουλευτών έχει ως εξής:
 «Τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες υπάρχουν συνεχή οδοφράγματα/μπλόκα στα σύνορα της Ελλάδα με τη Βουλγαρία τα οποία οφείλονται σε κινητοποιήσεις Ελλήνων αγροτών. Επιπρόσθετα, τις τελευταίες ημέρες, πραγματοποιούνται, ως αντίποινα, οδοφράγματα/μπλόκα από Βούλγαρους οδηγούς φορτηγών. Τέτοιες ενέργειες, οι οποίες λαμβάνουν χώρα στα διασυνοριακές διόδους  Προμαχώνα-Κουλάτας καθώς και  Καπιτάν Πέτκο Βοϊβόντας-Ορμενίου, διακόπτουν τις μεταφορές ανάμεσα στις δύο χώρες.
Μία τέτοια διαταραχή στις μεταφορές έχει δημιουργήσει ένα αξεπέραστο εμπόδιο για όλες τις επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν αυτές τις οδούς, επηρεάζοντας σημαντικά την εφοδιαστική τους αλυσίδα και δημιουργώντας επιπρόσθετα κόστη στη λειτουργία τους.
Ερωτούμε την Επιτροπή:
1. Υπάρχει κάποιος επίσημος τρόπος να υπολογιστούν οι ζημίες που υφίστανται οι εν λόγω επιχειρήσεις λόγω αυτής της διαταραχής της ελεύθερης διακίνησης των αγαθών και ατόμων;
2. Προτίθεται η Επιτροπή να παράσχει αποζημιώσεις για τις επιχειρήσεις που υφίστανται αυτές τις ζημίες λόγω των παραπάνω εκτάκτων συνθηκών;»

Post Bottom Ad

Σελίδες