Βέτο για την αύξηση των εισφορών θέτουν οι θεσμοί – Ποια είναι τα 6 σημεία διαφωνίας - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

email:meliomixa@gmail.com Όλα όσα συμβαίνουν στην Ημαθία Τηλέφωνο¨6908469429

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Post Top Ad

}

Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2016

Βέτο για την αύξηση των εισφορών θέτουν οι θεσμοί – Ποια είναι τα 6 σημεία διαφωνίας


Μία προς μία οι γνωστές ενστάσεις που θέτουν οι θεσμοί για το ασφαλιστικό θα... συζητηθούν στη νέα συνάντηση που έχει οριστεί για σήμερα το απόγευμα. Η γεύση από την χθεσινή πρεμιέρα ήταν «όπως την περιμέναμε» είπε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Εργασίας κ. Κατρούγκαλος τονίζοντας «τα θέματα είναι τα γνωστά θέματα, τα οποία πάντα τίθενται από τους θεσμούς. Πιστεύω ότι θα συνεχιστεί αυτή η σκληρή διαπραγμάτευση και η τελική κατάληξη θα είναι προς το συμφέρον της χώρας».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κουαρτέτο, τουλάχιστον χθες δεν έθεσε θέμα μείωση των καταβαλλόμενωνσυντάξεων. Ωστόσο απέρριψε το «σχέδιο Κατρούγκαλου» για αύξηση των εισφορών κατά 1,5% στην επικούρηση. Αυτό σημαίνει ότι τα 550 εκ. ευρώ που επεδίωκε η κυβέρνηση να εξοικονομήσει από το μέτρο, θα πρέπει να τα εξασφαλίσει με άλλο τρόπο γεγονός που αναμένεται να εντείνει τις πιέσεις για περικοπή των καταβαλλόμενων συντάξεων.

Η κυβέρνηση επιμένει στην κόκκινη γραμμή για προστασία των κύριων συντάξεων ενώ ως αφετηρία επιδιώκεται η διατήρηση και των επικουρικών συντάξεων.

Ο Υπουργός Εργασίας υπογράμμισε (μιλώντας στην εκπομπή του Ν. Χατζηνικολάου « στον Ενικό») ότι « δεν υπάρχει περίπτωση να κοπούν οι κύριες συντάξεις» ενώ παραδέχθηκε ότι «οι εισφορές είναι στο... Θεό » και ότι το προτεινόμενο σύστημα καταβολής εισφορών θα ευνοήσει τα χαμηλά εισοδήματα και θα επιβαρύνει τα μεσαία και τα υψηλά.

Ο κ. Κατρούγκαλος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο οι εκπτώσεις για τους αγρότες να ισχύσουν για πέντε αντί για τρία χρόνια ενώ δεν απέκλεισε επεμβάσεις για την ελάφρυνση των επιστημόνων σχετικά με τις εισφορέςυπέρ εφάπαξ και επικουρικής ασφάλισης. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες οι θιγόμενοι κλάδοι δεν πρέπει να περιμένουν επιπλέον συνολικές παρεμβάσεις για ελαφρύνσεις στις εισφορές, τουλάχιστον έως την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Ανέφερε επίσης ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι, με τους οποίους είχε συναντήσεις αποδέχονται την αρχιτεκτονική της κυβερνητικής πρότασης, ενώ το ΔΝΤ κινείται σε πιο συντηρητική λογική.

Οι δανειστές σκοπεύουν να «ταλαιπωρήσουν» το οικονομικό επιτελείο ζητώντας συνεχώς νέα μετρήσιμα στοιχεία και αναλογιστικές μελέτες που να τεκμηριώνουν ότι με το σχέδιο νόμου Κατρούγκαλουεπιτυγχάνεται ο στόχος για περιορισμό της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1% του ΑΕΠ το 2016 (1,8 δισ. ευρώ) και κατά 1,5% έως το τέλος του 2019. Στόχος τους είναι να αποδείξουν ότι «οι αριθμοί δε βγαίνουν» με τη μεταρρύθμιση Κατρούγκαλου και θα απαιτηθεί κούρεμα των καταβαλλόμενων συντάξεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση έχει έτοιμες δύο - τρεις αντιπροτάσεις εάν οι δανειστές εγείρουν θέμα μείωσης των κύριων συντάξεων οι οποίες όμως δεν αλλάζουν τον κεντρικό «πυρήνα» του σχεδίου για το Ασφαλιστικό ούτε και την πολιτική απόφαση για αποφυγή νέων μειώσεων, τουλάχιστον στις κύριεςσυντάξεις. Δηλαδή μπορεί να δεχθεί μείωση στις υψηλές επικουρικές συντάξεις ή σε εκείνες οι οποίες μέσω του επανυπολογισμού, «δείξουν» μεγάλη προσωπική διαφορά (π.χ. συνταξιούχοι του πρώην ΤΕΒΕ ή κάποιων ειδικών ταμείων ΔΕΚΟ-Τραπεζών ).

Οι διαφορές που αναμένεται να εντείνουν την αντιπαράθεση των δύο πλευρών είναι οι εξής:
Οι θεσμοί ζητούν να μειωθούν οι υψηλοί συντελεστές αναπλήρωσης για τον υπολογισμό των νέωνσυντάξεων με 15 - 25 έτη ασφάλισης.
Απαιτούν η εθνική σύνταξη να χορηγείται μετά από 20 χρόνια ασφάλισης αντί για 15 (6.000 ένσημα αντί για 4.500) ενώ επιμένουν και στη θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων. Σε πρόσφατες συναντήσεις έχουν θέσει επίσης και θέμα εφάπαξ χαρακτηρίζοντας το θεσμό «πολυτέλεια» την οποία δεν μπορεί να αντέξει σήμερα η ελληνική οικονομία.
Αμφισβητούν την προσωπική διαφορά που ενδεχομένως προκύπτει από τον επαναυπολογισμό των καταβαλλόμενων συντάξεων και ζητούν περικοπές. Το υπουργείο εργασίας δεν αποκλείεται να συζητήσει μειώσεις σε υψηλές συντάξεις ύψους 2.000 ευρώ. Πάντως στο σχέδιο νόμου προτείνεται η μείωση του πλαφόν των κύριων συντάξεων στα 2.300 ευρώ.
Απορρίπτουν την πρόταση για αύξηση των εισφορών κατά 1.5 ποσοστιαία μονάδα στον κλάδο επικούρησης επικαλούμενοι την άμβλυνση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων. Το μέτρο που δεν έχει σημαντικό δημοσιονομικό όφελος, αλλά σηματοδοτεί τη διάθεση της ελληνικής πλευράς να δεχθεί περικοπές κατ εξαίρεση και όχι οριζόντιες μειώσεις.
Ζητούν να εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις. Η ελληνική πλευρά απορρίπτει τις μειώσεις προτείνονται αξιοποίηση της περιουσίας του ΕΤΕΑ για την κάλυψη των ελλειμμάτων. Ωστόσο αν δεν βρεθεί συμβιβαστική λύση, στο συρτάρι υπάρχουν οκτώ σενάρια που προβλέπουν περικοπές των επικουρικών από 2% έως 29.

Δεδομένες επίσης, πρέπει να θεωρούνται οι παρεμβάσεις στα μερίσματα και στο εφάπαξ. Ο αρχικός κυβερνητικός σχεδιασμός, ειδικά για το μέρισμα των πολιτικών υπαλλήλων, περιλαμβάνει μειώσεις που μπορεί να υπερβούν το 25 – 30%, ακριβώς για να καλυφθεί η δέσμευση για μη παραγωγή ελλειμμάτων.

Post Bottom Ad

Σελίδες