Οι μικρομεσαίοι πλήρωσαν ακριβότερα τα capital controls - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS f

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

email:meliomixa@gmail.com Όλα όσα συμβαίνουν στην Ημαθία Τηλέφωνο¨6908469429

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Post Top Ad

}

Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016

Οι μικρομεσαίοι πλήρωσαν ακριβότερα τα capital controls

Οι μικρομεσαίοι πλήρωσαν ακριβότερα τα capital controls
Μεγάλα θύματα των capital controls ήταν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Σύμφωνα με έρευνα συγκυρίας της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, η πτώση πωλήσεων των ΜμΕ το τρίτο τρίμηνο του 2015 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2014  ήταν κατά μέσο όρο σχεδόν διπλάσια (15%) συγκριτικά με τις μεγάλες επιχειρήσεις (7,8).
Σημαντικές αποκλίσεις παρατηρούνται μεταξύ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Έτσι οι πολύ μικρές επιχειρήσεις με τζίρο έως 500.000 ευρώ είδαν τις πωλήσεις τους να υποχωρούν το τρίτο τρίμηνο του 2015 κατά 23% και τις εξαγωγές τους κατά 28%.
Η μείωση ήταν πολύ μικρότερη 13% και 10% αντιστοίχως, για τις μικρές επιχειρήσεις με τζίρο από 500.000 ευρώ έως 2,5 εκατομμύρια ευρώ και ακόμη μικρότερη στις μεσαίες επιχειρήσεις με τζίρο πάνω από 2,5 και ως 10 εκατομμύρια ευρώ, με τις πωλήσεις να υποχωρούν κατά 9% και τις εξαγωγές κατά 4%. Ακόμη και όταν αρθούν οι κεφαλαιακοί περιορισμοί, οι μικρότερες επιχειρήσεις αναμένεται να επανακάμψουν με βραδύτερους ρυθμούς σε σύγκριση με τις μεγαλύτερες.
Οι διαφορές στις αντοχές δεν σχετίζονται μόνο με το μέγεθος των επιχειρήσεων, αλλά και με τον κλάδο στον οποίο δραστηριοποιούνται, με τις κατασκευές και το λιανεμπόριο να αναδεικνύονται στους πιο αδύναμους κρίκους.  Στον αντίποδα, πιο ανθεκτικοί αποδείχθηκαν οι κλάδοι του τουρισμού, της πληροφορικής και των χημικών.

Πηγή εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

Post Bottom Ad

Σελίδες