ΛΑΪΚΟΥΡΑ-NEWS: Το Ανθρώπινο Δυναμικό Βέροιας εκφράζει την ικανοποίησή του για τις εξελίξεις σχετικά με το Πρώην Δικαστικό Μέγαρο

26 Ιαν 2016

Το Ανθρώπινο Δυναμικό Βέροιας εκφράζει την ικανοποίησή του για τις εξελίξεις σχετικά με το Πρώην Δικαστικό Μέγαρο

Ένας από τους βασικούς πυλώνες των δράσεών του Ανθρώπινου Δυναμικού Βέροιας αφορά στο ζήτημα της απένταξης από τη λίστα ιδιωτικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ, των κτιρίων του πρώην και νυν Δικαστικού Μεγάρου. Από την άνοιξη του 2013 όταν ήρθαν στο φως τα πρώτα δημοσιεύματα για ένταξη στη λίστα των προς «αξιοποίηση» κτιρίων του Δημοσίου, των δύο αυτών κτιρίων, προβήκαμε σε ποικίλες δράσεις, με στόχο να κινητοποιήσουμε φορείς και ευρύτερες δυνάμεις της τοπικής κοινωνίας για την απένταξή τους από τη λίστα του ΤΑΙΠΕΔ και την αξιοποίηση του κτιρίου του πρώην Δικαστικού Μεγάρου για πολιτιστική χρήση ως «Μέγαρο Τριών Πολιτισμών».
Συγκεκριμένα, προβήκαμε σε σειρά δημοσιευμάτων προκειμένου να ενημερώσουμε του πολίτες της Βέροιας αλλά και να ενεργοποιήσουμε την τότε Δημοτική Αρχή η οποία αντιμετώπισε παθητικά το ζήτημα, αρνούμενη αρχικά να αναγνωρίσει την εγκυρότητα της είδησης και στη συνέχεια να δράσει ενεργά. Πραγματοποιήσαμε εξόρμηση σε κεντρικά σημεία της πόλης για τη διανομή έντυπου ενημερωτικού φυλλαδίου στους πολίτες. Διοργανώσαμε εκδήλωση στην αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου Βέροιας όπου παρουσιάσαμε τεκμηριωμένη και ρεαλιστική πρόταση για την πολιτιστική αξιοποίηση του πρώην Δικαστικού Μεγάρου ως «Μέγαρο Τριών Πολιτισμών», χώρος ενημέρωσης πολιτών, μαθητών και τουριστών για την ιστορία της πόλης και των κοινοτήτων που συνυπήρξαν σε αυτήν. Αξιοποιώντας τις διατάξεις του Καλλικράτη συγκεντρώσαμε υπογραφές κάτω από  αίτημα και φέραμε το θέμα σε συζήτηση στη Δημοτική Κοινότητα και στο Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας και ασκώντας πίεση, σε συνεργασία με φορείς και πολίτες στα πλαίσια του Δικτύου Δράσης Φορέων Ημαθίας, θεωρούμε ότι συμβάλλαμε στη λήψη θετικών αποφάσεων από τα όργανα του Δήμου, τόσο για την εντατικοποίηση των προσπαθειών για απένταξη των κτιρίων από τη λίστα του ΤΑΙΠΕΔ, όσο και για την υιοθέτηση της πρότασής μας για την πολιτιστική αξιοποίηση του πρώην Δικαστικού Μεγάρου, την ώρα μάλιστα που υπήρχαν αντιπροτάσεις για τη μεταφορά σε αυτό διοικητικών υπηρεσιών (π.χ. Εφορία).
Έπειτα από αρκετούς μήνες ήρθαν τα πρώτα θετικά μηνύματα. Ύστερα από διαπραγμάτευση της νυν Δημοτικής Αρχής με στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών  ζητήθηκε από το Δήμο να καταθέσει αίτημα στο Υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να παραχωρηθεί το πρώην Δικαστικό Μέγαρο για χρήση από το Δήμο, με συγκεκριμένη πρόταση και μελέτη για την αξιοποίησή του. Πράγματι, το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας στις 07 Δεκεμβρίου 2015 αποφάσισε την υποβολή αιτήματος προς το Υπουργείο Οικονομικών για την παραχώρηση της χρήσης όλων των χώρων του πρώην Δικαστικού Μεγάρου, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για λειτουργίες του Δήμου που σχετίζονται με τουριστικές και πολιτιστικές δραστηριότητες, έργο το οποίο θα υλοποιηθεί στο βάθος της τετραετίας 2016 - 2019 με αντίστοιχες πιστώσεις που θα προβλέπονται στο τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου.
Ως Ανθρώπινο Δυναμικό Βέροιας εκφράζουμε τις ικανοποίησή μας γι’ αυτές τις θετικές εξελίξεις. Ωστόσο, επισημαίνουμε την διαφωνία μας με το ενδεχόμενο καταβολής από το Δήμο οποιουδήποτε τιμήματος για τη χρήση του πρώην Δικαστικού Μεγάρου, με δεδομένο ότι σύμφωνα με την παραπάνω απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, μέσα στην τετραετία υλοποίησης του έργου θα δαπανηθεί το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό  των 1.000.000 ευρώ και πλέον, προκειμένου να καταστεί το κτίριο λειτουργικό για την προβλεπόμενη χρήση, όταν μάλιστα στο πρόσφατο παρελθόν όσο λειτουργούσε ως Δικαστικό Μέγαρο Βέροιας, είχαν δαπανηθεί εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για επισκευή και ανακαίνιση.
ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΒΕΡΟΙΑΣ
ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΒΕΡΟΙΑΣ