Το ΓΕΛ Μελίκης επιμένει…..Ευρωπαϊκά» - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS f

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

email:meliomixa@gmail.com Όλα όσα συμβαίνουν στην Ημαθία Τηλέφωνο¨6908469429

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Post Top Ad

}

Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2015

Το ΓΕΛ Μελίκης επιμένει…..Ευρωπαϊκά»


Το ΓΕΛ Μελίκης θεωρείται ένα περιφερειακό σχολείο με συγκεκριμένες δυνατότητες και προοπτικές. Ωστόσο η αντίληψη αυτή τείνει να διαψευστεί δεδομένων των πρωτοβουλιών που ανέπτυξε η σχολική μονάδα αναφορικά με την υλοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων.
Κατά τη διετία 2013-2015 υλοποιήθηκε ευρωπαϊκό πρόγραμμα εταιρικής σύμπραξης «Comenius» με άλλα εννέα κράτη από ολόκληρη την Ευρώπη με τίτλο «Ας καταπολεμήσουμε την παχυσαρκία. Δεν είναι το πεπρωμένο μας» (“Let’s fight Obesity. It’s not our destiny”). Η ευρωπαϊκή εμπειρία και η ανάπτυξη πολυμερών σχέσεων ήταν πολύτιμη για τη σχολική μονάδα, το εκπαιδευτικό προσωπικό αλλά και το μαθητικό δυναμικό και μεταφράστηκε στην υποβολή δύο σχεδίων υλοποίησης νέων ευρωπαϊκών προγραμμάτων Erasmus+, τα οποία έτυχαν θετικής αξιολόγησης.
Το ΓΕΛ Μελίκης υλοποιεί ήδη πρόγραμμα «Μαθησιακής Κινητικότητας Ατόμων ΚΑ1- Erasmus+». Το συγκεκριμένο πρόγραμμα προβλέπει την κινητικότητα προσωπικού σχολικής εκπαίδευσης για τη διετία 2015-2017 και τιτλοφορείται «Ποιοτική αναβάθμιση του σχολείου- Παιδαγωγικός και Ψηφιακός Γραμματισμός». Ο σχεδιασμός του προγράμματος προβλέπει την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών σε παιδαγωγικά θέματα αλλά και στην αξιοποίηση των ΤΠΕ στη διδακτική πράξη. Κορυφαία δράση αποτελεί η επικείμενη επίσκεψη εκπαιδευτικών του σχολείου σε συνεργαζόμενο σχολείο της Πορτογαλίας την προσεχή άνοιξη για την παρακολούθηση διεξαγωγής του μαθήματος από συναδέλφους του εξωτερικού (job-shadowing).
Η διεθνοποίηση του σχολείου όμως συνεχίζεται καθώς έχει την τιμή να συμμετέχει ταυτόχρονα και σε εγκεκριμένο ευρωπαϊκό πρόγραμμα στρατηγικής συνεργασίας «Erasmus+ KA2» για την περίοδο 2015-2018. Το πρόγραμμα με τίτλο «Διεθνείς Διαγωνισμοί στις Νέες Τεχνολογίες για την Βελτίωση της Ποιότητας της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης» (“International ICT Competitions for Increasing  the Quality of Secondary Education”) έχει ως βασικό στόχο την ανάπτυξη βασικών δεξιοτήτων αξιοποιώντας καινοτόμους μεθόδους με τη χρήση ΤΠΕ. Εταίροι στην τριετή αυτή σύμπραξη είναι σχολεία από την Τσεχία, το οποίο και λειτουργεί ως συντονιστής του προγράμματος, την Πολωνία, την Κροατία, την Ισπανία την Πορτογαλία ενώ προβλέπονται επισκέψεις για τη διεξαγωγή διαγωνισμών χρήσης προγραμμάτων πληροφορικής ανάμεσα στους μαθητές όλων των συνεργαζόμενων χωρών.
Ήδη πραγματοποιήθηκε η πρώτη προπαρασκευαστική συνάντηση στην πόλη São João da Madeira της Πορτογαλίας από 9  έως 13 Νοεμβρίου 2015. Από κάθε σχολείο συμμετείχαν δύο εκπαιδευτικοί. Το ΓΕΛ Μελίκης εκπροσωπήθηκε από το διευθυντή κ. Κουφόπουλο Στέφανο και τον υπεύθυνο του προγράμματος κ. Μαρρά Σωτήρη. Οι συμμετέχοντες επισκέφτηκαν το Πορτογαλικό σχολείο και ενημερώθηκαν για το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας, ενώ είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις με τους συναδέλφους των άλλων Ευρωπαϊκών σχολείων, τόσο για τον τρόπο διεξαγωγής του προγράμματος, όσο και για άλλα θέματα που σχετίζονται με την εκπαίδευση. Παράλληλα, επισκέφθηκαν την πόλη του Πόρτο και ξεναγήθηκαν στα σπουδαιότερα αξιοθέατα. Τέλος, στο πλαίσιο του βιομηχανικού τουρισμού, μια ειδική μορφή του πολιτιστικού τουρισμού που προωθείται τα τελευταία χρόνια στην περιοχή, επισκέφτηκαν την εταιρία «FEPSA», τη μεγαλύτερη εταιρία παραγωγής καπέλων στον κόσμο, καθώς και την εταιρία παραγωγής μολυβιών «Viarco». Η επόμενη επίσκεψη του ΓΕΛ Μελίκης θα πραγματοποιηθεί το Μάρτιο του 2016 στην Τσεχία με τη συμμετοχή 4 μαθητών και 2 καθηγητών.
Η εξωστρέφεια και η διεθνοποίηση της σχολικής μονάδας αποτελεί επιλογή και στόχευση καθώς η ήδη υλοποιηθείσα ευρωπαϊκή δράση αποδείχθηκε ευεργετική τόσο για τους μαθητές οι οποίοι ανέπτυξαν κοινωνικές και γνωστικές δεξιότητες, όσο και για τη σχολική κοινότητα και την ευρύτερη τοπική κοινωνία. Κοινή ελπίδα αποτελεί το «άνοιγμα» νέων δρόμων που θα επιβεβαιώσουν τις δεδομένες δυνατότητες της κατά τα άλλα πολυπαθούς και υποβαθμισμένης ελληνικής εκπαίδευσης.

Post Bottom Ad

Σελίδες