Ξεπαγώνουν κατασχέσεις χρημάτων... - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

email:meliomixa@gmail.com Όλα όσα συμβαίνουν στην Ημαθία Τηλέφωνο¨6908469429

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Post Top Ad

}

Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2015

Ξεπαγώνουν κατασχέσεις χρημάτων...



Επιδρομή σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα άνω των 1.000 ευρώ, αλλά και σε τραπεζικούς λογαριασμούς με υπόλοιπα μεγαλύτερα των 1.250 ευρώ, ετοιμάζει η Εφορία σε χιλιάδες οφειλέτες του Δημοσίου μόλις...
ξεπαγώσει το μέτρο της αναγκαστικής είσπραξης.

Αυτό προβλέπει εγκύκλιος της γενικής γραμματέως Δημοσίων Εσόδων Αικ. Σαββαΐδου με την οποία ενεργοποιείται διάταξη του μνημονιακού νόμου που ψηφίστηκε το καλοκαίρι και προβλέπει γενναίο «κούρεμα» στα ακατάσχετα όρια για τους φορολογουμένους με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το κράτος.

Ετσι όσοι μισθωτοί και συνταξιούχοι λαμβάνουν μηνιαίες αποδοχές άνω των 1.500 ευρώ και οφείλουν στο Δημόσιο ληξιπρόθεσμες οφειλές θα βρεθούν αντιμέτωποι με κατασχέσεις σημαντικά μεγαλύτερων ποσών από τις αποδοχές τους, καθώς ο νέος νόμος προβλέπει αύξηση του ποσοστού των αποδοχών που μπορεί να κατασχεθεί από το 25% στο 50%-100%!

Να σημειωθεί ότι οι κατασχέσεις με τα νέα μειωμένα όρια θα… απασχολήσουν μετά τον Οκτώβριο τους οφειλέτες, καθώς, στο πλαίσιο των capital controls, έχουν παγώσει έως τα τέλη του μήνα τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την εγκύκλιο:

■ Μειώνεται το ακατάσχετο όριο μισθών και συντάξεων από τα 1.500 στα 1.000 ευρώ.

■ Για ποσό από 1.000 έως 1.500 ευρώ μισθού ή σύνταξης, μπορεί να κατασχεθεί το 50%.

■ Για ποσό άνω των 1.500 ευρώ μπορεί να κατασχεθεί το σύνολό του.

■ Μειώνεται το ακατάσχετο όριο από έναν και μοναδικό τραπεζικό λογαριασμό του οφειλέτη, από τα 1.500 στα 1.250 ευρώ. Ο λογαριασμός αυτός θα πρέπει να είναι δηλωμένος στο TaxisNet ως ακατάσχετος από τον ίδιο το φορολογούμενο.

Φοροδιαφυγή 20 δισ.

Ευθύνες για την καθυστέρηση που έχει σημειωθεί στους ελέγχους των μεγάλων υποθέσεων φοροδιαφυγής θα αποδώσει η κυβέρνηση η οποία από τη δράση της χάνει έσοδα 15-20 δισ. ευρώ τον χρόνο.

Αυτό δήλωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, παρουσιάζοντας το πλαίσιο λειτουργίας του ΣΔΟΕ, μετά τη μεταφορά αρμοδιοτήτων του στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

«Tο ΣΔΟΕ ούτε καταργείται ούτε αποδυναμώνεται ούτε πρόκειται να παραγραφούν οι υποθέσεις του», διαβεβαίωσε ο κ. Αλεξιάδης, με αφορμή τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η απόφαση μεταφοράς των αρμοδιοτήτων τελωνειακού και φορολογικού ελέγχου καθώς και 500 υπαλλήλων και 3.500 υποθέσεων στη ΓΓΔΕ.

Οι αντιδράσεις εστιάζονται κυρίως στο ότι εκτός από τις υποθέσεις που θα μεταφερθούν στη ΓΓΔΕ, όπως προβλέπει το Μνημόνιο, οι υπόλοιπες υποθέσεις του ΣΔΟΕ θα μετατραπούν σε πληροφοριακά δελτία.

«Δεν θα ελεγχθούν οι υποθέσεις από εξωγήινους, εφοριακοί και τελωνειακοί τις ήλεγχαν, το ίδιο θα συμβεί και τώρα» υποστήριξε ο υπουργός δίνοντας διευκρινίσεις για το τι ακριβώς πρόκειται να συμβεί.

Πρόσθεσε πως θα αποδοθούν ευθύνες για τις καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί στους ελέγχους των μεγάλων υποθέσεων φοροδιαφυγής είτε από το ΣΔΟΕ είτε από άλλες ελεγκτικές υπηρεσίες.

Καθυστερήσεις

Αναλυτικότερα ο κ. Αλεξιάδης ανέφερε ότι:

● Σήμερα το ΣΔΟΕ έχει ανοιχτές 38.000 υποθέσεις, οι οποίες αφορούν 1.300.000 ΑΦΜ φυσικών και νομικών προσώπων.

● Με τα σημερινά δεδομένα, 11.500 υποθέσεις, μεταξύ των οποίων και η λίστα Λαγκάρντ, θα παραγράφονταν στις 31-12-2015, κάτι το οποίο δεν πρόκειται να συμβεί. Η κυβέρνηση σχεδιάζει παράταση του χρόνου παραγραφής των υποθέσεων αυτών κατά ένα έτος.

● Από το σύνολο των υποθέσεων, 3.500 πρόκειται να μεταφερθούν στη ΓΓΔΕ.

● Οι υποθέσεις που θα παραμείνουν στο ΣΔΟΕ, θα αποφασιστεί με νομοθετική διάταξη την οποία θα κληθεί να ψηφίσει η Βουλή, τι θα γίνουν. Εξετάζεται το ενδεχόμενο τις υποθέσεις αυτές να τις «τρέξει» το ΣΔΟΕ. «Καμία υπόθεση δεν πρόκειται να παραγραφεί».

● Σε ό,τι αφορά το προσωπικό, από τους 750 εργαζομένους οι 550 θα μεταφερθούν στη ΓΓΔΕ, χωρίς να καταργηθούν οι 830 υπηρεσιακές θέσεις στο ΣΔΟΕ.

● Μέσα στον Οκτώβριο θα προχωρήσει και η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών πολλών κλάδων με το υπουργείο Οικονομικών.

Post Bottom Ad

Σελίδες