Τα Δικαιώματα όσων εργάζονται στην αργία του 15Άυγουστου... - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS f

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

email:meliomixa@gmail.com Όλα όσα συμβαίνουν στην Ημαθία Τηλέφωνο¨6908469429

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Post Top Ad

}

Τρίτη 28 Ιουλίου 2015

Τα Δικαιώματα όσων εργάζονται στην αργία του 15Άυγουστου...


Γράφει ο Χρήστος Ηλ. Τσίχλης 
Δικηγόρος Αθηνών 
Η εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στις 15 Αυγούστου είναι από τις...
μεγαλύτερες γιορτές της ορθόδοξης Εκκλησίας και το επονομαζόμενο "Πάσχα του Καλοκαιριού". Αρχικά η εορτή ήταν στις 13 Αυγούστου και από το 460 εορτάζεται στις 15 Αυγούστου.


Ο Δεκαπενταύγουστος ως θρησκευτική γιορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου εορτάζεται κυρίως από τους ορθόδοξους και από τους καθολικούς, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι κάθε ορθόδοξη ή καθολική χώρα έχει ορίσει τη 15η Αυγούστου ως επίσημη αργία.

Στη Ρωσία π.χ., ο Δεκαπενταύγουστος είναι θρησκευτική γιορτή αλλά όχι αργία ορισμένη από το κράτος. Αντίθετα, σε χώρες όπως η Γερμανία ή η Ελβετία, όπου υπάρχουν μεγάλα ποσοστά καθολικισμού, ο Δεκαπενταύγουστος είναι αργία στις καθολικές περιοχές. Στην Κύπρο είναι φυσικά επίσημη αργία, αφού η Κύπρος ακολουθεί την ελληνική παράδοση. Γιορτή και αργία είναι ο Δεκαπενταύγουστος για αρκετές καθολικές χώρες στην Ευρώπη, όπως στη Γαλλία, στην Ιταλία, στην Ισπανία, στην Πορτογαλία, στο Βέλγιο, στην Κροατία, στη Σλοβενία, στην Αυστρία, στην Πολωνία, στο Λιχτενστάιν, στο Λουξεμβούργο, στη Μάλτα και σε ορισμένες χώρες της Λατινικής Αμερικής, όπως στη Χιλή, στην Αϊτή κ.ά. 

Στις υποχρεωτικές αργίες ανήκει  η αργία του Δεκαπενταύγουστου κι έτσι σύμφωνα με τη νομοθεσία απαγορεύεται η λειτουργία επιχειρήσεων, εκτός από εκείνες που νόμιμα λειτουργούν κατά τις Κυριακές και τις αργίες.

 Συγκεκριμένα,στους εργαζόμενους που αμείβονται με ημε­ρο­μί­σθιο, που δεν θα απασχοληθούν κατά την ημέ­ρα του Δεκαπενταυγουστου, θα κα­τα­βληθεί το καταβαλλόμενο ημερο­μίσθιό τους.
Σε όσους εργαζόμενους αμείβονται με μηνιαίο μι­σθό, δεν οφείλεται επιπλέον ημερο­μίσθιο αλλά θα κατα­βληθεί πλήρης ο μισθός του μηνός Αυ­γούστου, παρότι δεν θα απασχοληθούν την ημέρα αυτή. Στους εργαζόμενους που θα απασχοληθούν κατά την ημέρα αυτή νόμιμα ή παρά­νομα, θα κα­ταβληθεί: α) σε όσους αμείβονται με ημερομίσθιο, το ημε­ρο­μίσθιό τους προσαυξημένο κατά 75%, και β) σε όσους αμείβονται με μηνιαίο μισθό, θα κα­τα­βληθεί μόνο η προσαύξηση του 75% επί του νο­μίμου 1/25ου του μηνιαίου μισθού τους.

Όσοι εργαζόμενοι στην περίοδο αυτή βρίσκο­νται σε κα­νονική άδεια η ημέρα αυτή δεν θα υ­πολογισθεί ως άδεια και θα πάρουν μια μέρα επι­πλέον ημέρα άδειας στο τέλος της αδείας τους. Στους εργαζόμενους που αμείβονται με ημερο­μί­σθιο και βρίσκονται σε άδεια, οφείλε­ται το ημερο­μί­σθιο της ημέρας αυτής παρότι βρίσκονται σε άδεια. Στους εργαζόμενους που εργάζονται νόμιμα την πε­ρίο­δο αυτή και απουσιάζουν αυθαίρετα προ και με­τά το Δεκαπενταύγουστο δεν οφείλεται το ημερομίσθιο της ημέρας αυ­τής. Αν απουσιάσουν προ μόνο ή μετά μόνο οφείλεται το ημερομίσθιο.

Οι ημέρες αργίας διακρίνονται σε αυτές που έχουν καθοριστεί από τον νόμο σαν ημέρες υποχρεωτικής αργίας(π.χ.15 Αυγούστου ή ημέρα χριστουγέννων), κατά τις οποίες απαγορεύεται κάθε βιομηχανική, βιοτεχνική, εμπορική εργασία και κάθε επαγγελματική εν γένει δραστηριότητα, καθώς βέβαια και η απασχόληση των μισθωτών, και στις ημέρες προαιρετικής αργίας, στις οποίες επαφίεται στην διακριτική ευχέρεια του εργοδότη η λειτουργία της επιχείρησης και η απασχόληση ή μη των μισθωτών που απασχολούνται από αυτόν. 

Πέρα όμως από τις παραπάνω εορτές (υποχρεωτικές), έχουν καθιερωθεί από διάφορους οργανισμούς, οι μεγάλες επιχειρήσεις και άλλες ημέρες του έτους, εορτάσιμες ή μη, σαν ημέρες αργίας. Οι ημέρες αυτές θεωρούνται σαν αργίες, είτε έχουν ορισθεί με Κανονισμό Εργασίας της επιχείρησης, είτε από έθιμο, είτε με Συλλογική Σύμβαση, διαιτητική απόφαση, διάταγμα, εσωτερικό κανονισμό ή από επιχειρησιακή συνήθεια. Τέτοιες εορτές είναι:Πρωτοχρονιά,Θεοφάνια,Καθαρή Δευτέρα,Μεγάλη Παρασκευή,Αγίου Πνεύματος,Δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων και  Μεγάλες τοπικές εορτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Post Bottom Ad

Σελίδες