Έρχονται ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ σε συντάξεις και φορολογία - Τι ετοιμάζει η κυβέρνηση; - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS f

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

email:meliomixa@gmail.com Όλα όσα συμβαίνουν στην Ημαθία Τηλέφωνο¨6908469429

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Post Top Ad

}

Παρασκευή 1 Μαΐου 2015

Έρχονται ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ σε συντάξεις και φορολογία - Τι ετοιμάζει η κυβέρνηση;


Eιδήσεις έβγαλε η διάσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, όπου το επιτελείο σβήνει και γράφει ρυθμίσεις και μέτρα για το...
πολυνομοσχέδιο που αναμένεται να συζητηθεί την Πέμπτη στο υπουργικό συμβούλιο.

Τι αλλάζει στη φορολογία

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες στο τραπέζι μπαίνει η αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης, από 10% στο 13% για τα αυτοκίνητα άνω των 1.920 κυβικών, πισίνες και σκάφη. Η ελληνική πλευρά φέρεται να εξετάζει την πιθανότητα να συνδεθεί με την εργοστασιακή αξία και όχι τα κυβικά, ωστόσο, ο στόχος για άμεση συμφωνία ίσως πάει πίσω και αυτή την πρόταση.

Στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, αλλά από τον Ιούνιο, ίσως μπει στο τραπέζι και ο ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ. Η Αθήνα, όπως φαίνεται, δεν απορρίπτει την ιδέα ενός συντελεστή 15% με εξαίρεση τρόφιμα, φάρμακα και βιβλία.

Νέα μορφή συλλογικών συμβάσεων

Αναφορικά με τα εργασιακά, η Αθήνα εκτιμά ότι η επαναφορά συλλογικών συμβάσεων δεν θα έχει δημοσιονομικό κόστος, θα έχει, όμως αντίκτυπο στον ιδιωτικό τομέα.

Ο στόχος, πάντως, δεν είναι η επιστροφή στο παλαιό καθεστώς, αλλά μια νέα μορφή συλλογικής σύμβασης και με βάση αυτό θα δοθεί ένα σχέδιο στο Ilo και τον ΟΟΣΑ.

Δεν «αγγίζουν» το ασφαλιστικό – Ανατροπές σε πρόωρες συντάξεις και 13η σύνταξη

Πάντως, για την κυβέρνηση διαφαίνεται ότι το θέμα «ταμπού» είναι το ασφαλιστικό για το οποίο υπάρχουν στόματα ερμητικά κλειστά και κυβερνητικά στελέχη δεν το... αγγίζουν.

Στον αντίποδα, όμως, η Αθήνα εμφανίζεται δεκτική στο ενδεχόμενο να υπάρξουν παρεμβάσεις για τις πρόωρες συντάξεις.

Εξετάζεται μεν η κατάργηση πρόωρων συνταξιοδοτήσεων με τον «πήχη» να ορίζεται στα 60 χρόνια, αλλά για τα «υψηλά κλιμάκια» υπαλλήλων, όπως τραπεζοϋπάλληλοι, ΔΕΚΟ κλπ.

Η μη καταβολή της 13ης σύνταξης, ωστόσο, παραμένει στο τραπέζι με την Αθήνα να μην αποκλείει την πιθανότητα να μην προχωρήσει στην επαναφορά της ή αν το κάνει να μην είναι στο 100%.

«Δεν θα τινάξουμε τη διαπραγμάτευση στον αέρα. Πρέπει να βρεθεί μια φόρμουλα» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

«Ναι» στην παραχώρηση του 51% ΟΛΠ και ΟΛΘ - «Οχι» για ΕΥΔΑΠ και ΔΕΗ

Στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων, η κυβέρνηση εξακολουθεί να λέει «Οχι» στην πώληση της ΕΥΔΑΠ και της ΔΕΗ, ωστόσο, ίσως να υπάρξει συμβιβασμός αναφορικά με τα λιμάνια Πειραιά και Θεσσαλονίκης.

Το πρακτορείο Reuters, μάλιστα, μεταδίδει ότι η Αθήνα είναι έτοιμη να πει «ναι» στην αποκρατικοποίηση ΟΛΠ και ΟΛΘ.

Σε κάθε περίπτωση, από την Αθήνα εξακολουθούν να τονίζουν ότι η ελληνική πλευρά έχει κάνει αρκετούς συμβιβασμούς, ενώ, οι εταίροι συνεχίζουν να λένε διαφορετικά πράγματα εντός και εκτός γραφείων.

«Αγκάθι» οι πλειστηριασμοί

Οπως όλα δείχνουν μεγάλο «αγκάθι» εξακολουθούν να είναι οι πλειστηριασμοί.

Η προσέγγιση της ΕΚΤ είναι πως εάν παραμείνει το υπάρχων καθεστώς θα δημιουργηθεί πρόβλημα στις τράπεζες, ωστόσο, η ελληνική πλευρά εκτιμά πως αυτό θα συμβεί μόνο εάν υπάρξει απελευθέρωση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.

Σε κάθε περίπτωση είναι κάτι που θα αποφασιστεί στο υπουργικό συμβούλιο.

Ελεγχος όλων των Ελλήνων σε βάθος δεκαετίας

Την ίδια ώρα, στο πλαίσιο καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να κάνει έλεγχο σε εισοδήματα και δηλώσεις των Ελλήνων σε βάθος δεκαετίας.

Το καλοκαίρι θα είναι έτοιμο το οικονομικό επιτελείο να πραγματοποιήσει αλγορυθμικούς ελέγχους σε βάθος δεκαετίας, δηλαδή, ελέγχους κινήσεων λογαριασμών παράλληλα με τις δηλώσεις εισοδημάτων.

Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία όσοι «πιαστούν» θα κληθούν να δηλώσουν οικειοθελώς τα χρήματά τους, ενώ, αδιευκρίνιστο παραμένει το ποσοστό του φόρου που θα κληθούν να καταβάλουν. Η κυβέρνηση αμφιταλαντεύεται ανάμεσα σε ένα πάγιο της τάξης του 15% ή σε φόρο ανάλογα με τη φορολογική βαθμίδα.

Δυσκολίες στη Λίστα Λαγκάρντ

Αναφορικά με τη λίστα Λαγκάρντ πρόθεση είναι να υπάρξει διασταύρωση με συμπληρωματικές δηλώσεις εισοδήματος, ωστόσο, διαπιστώνεται η δυσκολία για να υπάρξουν περαιτέρω εξελίξεις, καθώς, υπάρχει ζήτημα παραγραφής.

Ανεξάρτητη αρχή η ΓΓΔΕ – Πως θα λειτουργεί

Την ίδια ώρα, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων μετατρέπεται σε ανεξάρτητη αρχή η οποία θα λογοδοτεί στην Βουλή.

Σημειώνεται χαρακτηριστικά ότι δεν είναι δυνατόν να είναι αυτόνομη υπηρεσία, αλλά να χρεώνονται άλλοι το πολιτικό κόστος.

Η ΓΓΔΕ θα ελέγχεται από μια διακομματική επιτροπή στη Βουλή. Η επιτροπή θα ορίζει το Διοικητικό Συμβούλιο και εκείνο θα αποφασίζει για τον επικεφαλής. Παράλληλα, μια ελεγκτική επιτροπή θα ελέγχει το ΔΣ.

Το προσωπικό θα προέρχεται από τις εφορίες, ωστόσο, για τα μισθολογικά δεν υπάρχουν λεπτομέρειες, παρά το γεγονός ότι οι εταίροι πιέζουν να καταργηθεί η προσωπική διαφορά.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες συζητήθηκε ο καλύτερος συντονισμός των ομάδων που θα συμμετέχουν στη διαπραγμάτευση και τονίστηκε η ανάγκη να υπάρχει άμεση ροή πληροφόρησης μεταξύ Βρυξελλών και Αθήνας.

Η διαδικασία θα είναι η ακόλουθη:

Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων στο Brussels Group, ο Γιώργος Χουλιαράκης θα ενημερώνει τον Γιάνη Βαρουφάκη και εκείνος θα ενημερώνει, με τη σειρά του, τον Αλέξη Τσίπρα και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Παράλληλα, θα υπάρχει εντός των συνεδριάσεων πρακτικογράφος, ο οποίος θα στέλνει κάθε ώρα από ένα email στον υπουργό Οικονομικών για να ενημερώνει εκείνος την πολιτική ομάδα.

Post Bottom Ad

Σελίδες