ΠΡΟΣΟΧΗ! Έρχονται ΠΡΟΣΤΙΜΑ 100 έως 500 ευρώ για τους φορολογούμενους! Πώς θα τα αποφύγετε; - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

email:meliomixa@gmail.com Όλα όσα συμβαίνουν στην Ημαθία Τηλέφωνο¨6908469429

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Post Top Ad

}

Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

ΠΡΟΣΟΧΗ! Έρχονται ΠΡΟΣΤΙΜΑ 100 έως 500 ευρώ για τους φορολογούμενους! Πώς θα τα αποφύγετε;


Σε μία αγωνιώδη προσπάθεια να γεμίσουν τα κρατικά ταμεία, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων...
Εσόδων εξέδωσε μία επείγουσα εγκύκλιο, σύμφωνα με την οποία προβλέπονται πρόστιμα σε όσους φορολογούμενους δεν έχουν προσκομίσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά τους για τις φορολογικές δηλώσεις τους.

Η εγκύκλιος με τίτλο: "Διαχείριση εκκρεμοτήτων φορολογικών δηλώσεων φυσικών προσώπων προηγούμενων ετών", προβλέπεται πως τα πρόστιμα θα κυμαίνονται από 100 ευρώ έως 500 για όσους δεν συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των εφοριών.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο από την 01/01/2014 και μετά ισχύουν οι διατάξεις του ΚΦΔ (ν. 4174/2013) και συνεπώς για όσους φορολογούμενους έχουν κληθεί να προσκομίσουν παραστατικά για έλεγχο στη ΔΗΛΕΔ ή στη Δ.Ο.Υ., προκειμένου να οριστικοποιηθεί η δήλωση και δεν έχουν ανταποκριθεί, εφαρμόζονται οι διατάξεις των άρθρων 32, 37, 54 και 62 του πιο πάνω νόμου.

Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων δίνει οδηγίες για τις περιπτώσεις που έχουν υποβληθεί δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος οικονομικών ετών 2014 και προηγούμενων ετών, αλλά δεν έχουν εκδοθεί πράξεις διοικητικού προσδιορισμού φόρου επειδή δεν προσκομίστηκαν για έλεγχο τα δικαιολογητικών που ζητήθηκαν από την Φορολογική Διοίκηση.

Σύμφωνα με αυτές τις οδηγίες η ΔΗΛΕΔ δεν έχει αρμοδιότητα να επιβάλλει πρόστιμα και επομένως καλούνται οι Δ.Ο.Υ. να εκδώσουν τις πράξεις διοικητικού προσδιορισμού φόρου, με βάση όσα στοιχεία έχουν στην διάθεσή τους, σύμφωνα με την παραγρ. 2 του άρθρου 32 του ΚΦΔ.

Η έκδοση και κοινοποίηση της πράξης πρέπει να πραγματοποιείται με βάση το άρθρο 37 του ΚΦΔ και να δίνεται προσοχή ώστε να αναφέρονται τα στοιχεία στα οποία βασίστηκε ο προσδιορισμός, όπως ορίζει η παραγρ. 3 του άρθ. 32 του πιο πάνω νόμου.

Όπως αναφέρει η εγκύκλιος χαρακτηριστικά: επιβάλλεται το πρόστιμο της περιπτ. δ' της παραγρ. 1 του άρθρου 54, δηλαδή εκατό (100) ή διακόσια πενήντα (250) ή πεντακόσια (500) ευρώ κατά περίπτωση, ανάλογα με τον τρόπο τήρησης των βιβλίων βάσει των λογιστικών προτύπων (μη τήρηση - απλοποιημένα - πλήρη). Η επιβολή, κοινοποίηση και πληρωμή των προστίμων, γίνεται με βάση τις διατάξεις του άρθ. 62 του ίδιου νόμου.

Η πιο πάνω διαδικασία θα τηρείται σε όλες τις περιπτώσεις που εκκρεμούν εκκαθαρίσεις φορολογικών δηλώσεων φυσικών προσώπων, ανεξάρτητα από το οικονομικό έτος που αφορούν, αρκεί να υπάρχει αίτημα της φορολογικής διοίκησης για παροχή πληροφοριών ή στοιχείων μετά την 01/01/2014 και οι υπόχρεοι να μην έχουν ανταποκριθεί.


Ειδικά για τις δηλώσεις του οικονομικού έτους 2014 που εμπίπτουν στην πιο πάνω περίπτωση, θα αποσταλεί ηλεκτρονικό μήνυμα από τη ΔΗΛΕΔ προς τους φορολογούμενους, στο οποίο θα δίνεται προθεσμία δέκα πέντε (15) ημερών να προσέλθουν στις Δ.Ο.Υ. με τα απαραίτητα δικαιολογητικά, διαφορετικά θα εκδίδεται η πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου και η πράξη επιβολής προστίμου.

Τέλος, στην εγκύκλιο αναφέρεται πως τυχόν δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων για τις οποίες δεν έχει εκδοθεί πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου, για οποιοδήποτε λόγο, χωρίς όμως υπαιτιότητα του φορολογούμενου, παρακαλούμε για την άμεση εκκαθάρισή τους από τις Δ.Ο.Υ., καθώς επίσης και την έκδοση και κοινοποίηση της πράξης προσδιορισμού φόρου.

Post Bottom Ad

Σελίδες