Τι αλλάζει στον τομέα της Υγείας... - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS f

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

email:meliomixa@gmail.com Όλα όσα συμβαίνουν στην Ημαθία Τηλέφωνο¨6908469429

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Post Top Ad

}

Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

Τι αλλάζει στον τομέα της Υγείας...

Οι αλλαγές στον τομέα της Υγείας που προβλέπεται να εφαρμοστούν στο πρόγραμμα που κατέθεσε η κυβέρνηση δια του Υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, αφορούν κυρίως στην ...
αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και στον τομέα του φαρμάκου. Με κύρια αλλαγή τη μεταρρύθμιση της πολιτικής του ΦΠΑ.
Στο μέτωπο της αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης το κείμενο αναφέρει τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να :
- αντιμετωπίσει ανάγκες που προκύπτουν από την πρόσφατη αύξηση της απόλυτης φτώχειας (ανεπαρκή πρόσβαση σε τροφή, στέγη, υπηρεσίες υγείας και την παροχή ρεύματος) μέσω ιδιαίτερα στοχευμένων μη χρηματικών μέσων (π.χ. κουπόνια τροφίμων).
- να φροντίσει να εξασφαλίσει χρηματοδότηση σ’ αυτή την κατεύθυνση με τρόπο που θα είναι βοηθητικός για τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και τη μάχη κατά διαφθοράς/γραφειοκρατίας (π.χ. με έκδοση μιας έξυπνης κάρτας πολίτη που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως κάρτα ID στο σύστημα υγείας, αλλά και για την πρόσβαση στο πρόγραμμα κουπονιών σίτισης κ.τλ.).
- να αξιολογήσει το πιλοτικό πρόγραμμα για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα με στόχο την επέκτασή του πανελλαδικά.
- να εξασφαλίσει ότι η μάχη κατά της ανθρωπιστικής κρίσης δεν έχει αρνητικό δημοσιονομικό αντίκτυπο.
Ως προς τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις, πρώτη και κύρια είναι αυτή του εξορθολογισμού του ΦΠΑ. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το πρόγραμμα το οποίο κατέθεσε ο Γ.Βαρουφάκης στους εταίρους μας, «η πολιτική του ΦΠΑ θα εξορθολογιστεί σε σχέση με τους συντελεστές και θα εκσυγχρονιστεί με τρόπο που θα μεγιστοποιεί τα πραγματικά έσοδα χωρίς αρνητική επίπτωση στην κοινωνική δικαιοσύνη και με σκοπό να περιοριστούν οι εξαιρέσεις, εξαλείφοντας ταυτόχρονα τις παράλογες εκπτώσεις».
Σχολιάζοντας τη συγκεκριμένη εξαγγελία, οι φαρμακοποιοί υποστηρίζουν ότι μία ενδεχόμενη αύξηση του ΦΠΑ στα φάρμακα, θα οδηγήσει σε ταυτόχρονη αύξηση της τιμής των φαρμάκων, κι αυτό θα έχει ως επακόλουθο τη μείωση του διαθέσιμου ποσού για τους ασφαλισμένους από τη φαρμακευτική δαπάνη των 2 δις ευρώ.
Προβληματισμένη είναι δε και η φαρμακοβιομηχανία, κρίνοντας ότι η αύξηση του ΦΠΑ θα πλήξει τον κλάδο τους, καθώς θα επιφέρει ταυτόχρονη αύξηση των rebate και clawback. Φόβοι εκφράζονται, επίσης, για το ότι ο ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ, ενδέχεται να προκαλέσει ανατιμήσεις που μπορεί να φτάσουν με εκτιμήσεις το 15,5%.
Ως προς το μέτρο της «Εκκαθάρισης των καθυστερούμενων», αυτό πρόκειται για την καταβολή των χρεών του ΕΟΠΥΥ προς τους παρόχους Υγείας, ενώ προβλέπεται επανεξέταση, έλεγχος και εξορθολογισμός των κρατικών δαπανών Υγείας, ενώ στο κείμενο αναφέρεται ρητά ότι «η κυβέρνηση σκοπεύει να βάλει στο τραπέζι συγκεκριμένες προτάσεις σε συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς θεσμούς, συμπεριλαμβανομένου του ΟΟΣΑ».
Διαβάστε τι προβλέπουν τα μέτρα Βαρουφάκη στον τομέα του εξορθολογισμού των παροχών στους ασφαλισμένους, στο InVitroMagazine.gr

topontiki.gr

Post Bottom Ad

Σελίδες