Δέκα μέρες χωρίς ρύθμιση για τρία εκατομμύρια οφειλέτες - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

email:meliomixa@gmail.com Όλα όσα συμβαίνουν στην Ημαθία Τηλέφωνο¨6908469429

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Post Top Ad

}

Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

Δέκα μέρες χωρίς ρύθμιση για τρία εκατομμύρια οφειλέτες

Νοικοκυριά και επιχειρήσεις όμως που περιμένουν τους τελευταίους μήνες μια καλύτερη ρύθμιση (και πριν από την ΔΕΘ κιόλας) και μπήκαν στον πειρασμό και εγκατέλειψαν τις παλαιές ρυθμίσεις που με χίλια ζόρια τηρούσαν ως τον Ιούλιο-Αύγουστο, φαίνεται πως θα πέσουν σε μεγάλους μπελάδες. Η παγίδα είναι διπλή:

α) δεν ξέρουν αν η νέα ρύθμιση θα είναι πιο ευνοϊκή από αυτήν που είχαν (ως προς τα επιτόκια ή άλλους όρους και προϋποθέσεις)

β) η νέα ρύθμιση ενδεχομένως να καλύπτει χρέη που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα έως τέλος Σεπτεμβρίου. Έτσι ενώ «στέγνωσαν» για να πληρώσουν δόσεις έως τώρα, αλλά έπαψαν να πληρώνουν δόσεις και νέα χαράτσια (πχ ΕΝΦΙΑ) από Σεπτέμβριο και μετά, ενδεχομένως να μην μπορούν να ρυθμιστούν με τις 100 δόσεις. Έτσι θα μπλέξουν με τα δικαστικά τμήματα των εφοριών, ενώ πριν πλήρωναν τις δόσεις τους και θα μείνουν χωρίς ρύθμιση για τα νέα χρέη τους.

Ενώ απομένουν μόλις δέκα μέρες, για να μπορέσουν οι πάνω από τρία εκατομμύρια οφειλέτες -που χρωστούν συνολικά έως και 90 δισ. ευρώ σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία- να κανονίσουν πώς θα πληρώσουν στις 30 Οκτωβρίου που λήγει ο μήνας για παλαιά και νέα χρέη από φόρους και εισφορές, στα επιτελεία των συναρμοδίων υπουργείων δείχνουν να κινούνται μάλλον ράθυμα και χαλαρά, χωρίς να φαίνεται να έχουν αίσθηση του επείγοντος.

Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως η ρύθμιση μετατίθεται για το Νοέμβριο και αιτήσεις θα γίνονται δεκτές έως και τον Ιανουάριο του 2015. Θα έχει 100 δόσεις για οφειλές μέχρι 15.000 ευρώ και 72 δόσεις για μεγαλύτερες. Οι εκπτώσεις στις προσαυξήσεις θα ξεκινούν από 30% για πολλές δόσεις και θα φτάσουν στο 100% αν το χρέος εξοφληθεί εφάπαξ.

Δεν έχει αποφασιστεί όμως ακόμα τι θα γίνει με τους περίπου 200.000 οφειλέτες που έχουν ήδη ρύθμιση και άλλους 200.000 που την είχαν αλλά την έχασαν μέσα στο καλοκαίρι.

Από τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών θα βγαίνουν όσοι δεν υποβάλλουν δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ όσο διαρκούν οι δόσεις.

Αυτό σημαίνει ότι από 1ης Νοεμβρίου κινδυνεύουν να χάσουν την φορολογική ενημερότητα, να βρεθούν εκτός αγοράς ή και να υποστούν κατάσχεση δεκάδες χιλιάδες φορολογούμενοι αν δεν πληρώσουν στο τέλος του μηνός.

Η ρύθμιση, όπως σχεδιάζεται, θα αφορά οφειλές που έχουν κεφαλαιοποιηθεί μέχρι και τον Σεπτέμβριο. Σε περίπτωση που υποβάλει αίτηση τον Ιανουάριο, ο οφειλέτης θα πρέπει να έχει πληρώσει τις οφειλές του κανονικά το τρίμηνο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου.

Οι φορολογούμενοι που κουβαλούν χρέη προ του 2013 προς την εφορία αυξήθηκαν κατά σχεδόν 200.000 σε δύο μήνες - από 2.256.449 τον Ιούνιο σε 2.451.909 τον Αύγουστο. Από αυτούς, σε ρύθμιση βρίσκονται μόνον 175.884 οφειλέτες. Άλλοι 1.183.000 έχουν δημιουργήσει νέα χρέη μετά το 2013.

Κάθε μήνα όμως χάνουν τη ρύθμιση 3.000 ως 6.000 φορολογούμενοι. Άλλοι 10.000-12.000 δυσκολεύονται και πληρώνουν εκπρόθεσμα κάθε μήνα. Μέχρι τέλος Αυγούστου 29.000 φορολογούμενοι έχασαν οριστικά τις ρυθμίσεις τους - 15.236 έχασαν τη ρύθμιση για τα παλαιά χρέη και 13.720 για τα νέα.

Μέσα σε μόνο δύο μήνες, από τέλος Ιουνίου μέχρι τέλος Αυγούστου, τα απλήρωτα νέα χρέη προς την Εφορία αυξήθηκαν κατά 2 δισ. ευρώ - από τα 65,8 δισ. ευρώ στα 67,8 δισ. ευρώ. Άλλα 10 δισ. χρέη έχουν ως τώρα καταγραφεί στα ασφαλιστικά Ταμεία, αλλά αυτά είναι μόνο τα μισά από όσα υφίστανται (συνολικά φτάνουν δηλαδή στα 90 δισ. ευρώ).

Post Bottom Ad

Σελίδες