Έρχεται κατάργηση των ευνοϊκών ρυθμίσεων για πρόωρες συντάξεις - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS f

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

email:meliomixa@gmail.com Όλα όσα συμβαίνουν στην Ημαθία Τηλέφωνο¨6908469429

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Post Top Ad

}

Δευτέρα 21 Ιουλίου 2014

Έρχεται κατάργηση των ευνοϊκών ρυθμίσεων για πρόωρες συντάξεις


Έκθεση που προαναγγέλλει και τις επικείμενες κινήσεις της κυβέρνησης για νέες αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα και μάλιστα μέσα... στο φθινόπωρο εκπόνησε του ΚΕΠΕ και σύμφωνα με την οποία η ρίζα του κακού στο σύστημα είναι οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις που αυξήθηκαν την τελευταία τριετία.

Μάλιστα όπως εκτιμούν γνώστες του ασφαλιστικού συστήματος η κυβέρνηση είναι πολύ κοντά στο να αναθεωρήσει και τους προηγούμενους νόμους που έγιναν την περίοδο του μνημονίου κλείνοντας οποιαδήποτε «τρύπα» για πρόωρες συντάξεις και ακόμα σε ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα.
Αυτό σημαίνει ότι θα εκτιναχθούν προς τα πάνω όλα τα όρια συνταξιοδοτήσεων και με τις ισχύουσες ευνοϊκές ρυθμίσεις και οι εξαιρέσεις θα γίνονται μόνο με μειωμένη σύνταξη.

Ειδικότερα η έκθεση του ΚΕΠΕ που δημοσιεύει το ΒΗΜΑ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ επισημαίνει :«Η ύπαρξη συνταξιούχων γήρατος σε ηλικία κοντά ή μικρότερη των 50 ετών στερείται κάθε λογικής. Ιδιαιτέρως σε μια χώρα δημογραφικά γερασμένη που ταυτοχρόνως αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα».

Σύμφωνα με την έκθεση μεταξύ των ετών 2010 και 2013 αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός των νέων συνταξιούχων (όσων αποχώρησαν εντός συγκεκριμένων ετών), γεγονός που οφείλεται σε κάποιο βαθμό στην ύφεση της οικονομίας που ωθεί σε μείωση της απασχόλησης.

Εντυπωσιακή ήταν η αύξηση του αριθμού των νέων συνταξιοδοτήσεων του Δημοσίου από το 2010 στο 2011, κυρίως λόγω της προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας που εφαρμόστηκε τον Νοέμβριο του 2011 και η οποία εξώθησε σε σύνταξη όσους είχαν τουλάχιστον 33 έτη συντάξιμης εργασίας και ηλικία 53 ετών.

Αντίστοιχα το 2012 παρατηρείται αθρόα έξοδος στον ΟΓΑ τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες. Τέλος, το 2013 καταγράφεται εντυπωσιακή αύξηση των νέων συνταξιούχων του ΟΑΕΕ, ειδικά των ανδρών, που σχεδόν διπλασιάστηκαν.

Ο αριθμός των νέων συνταξιούχων αυξήθηκε σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία, με μικρές χρονικές διαφοροποιήσεις, ενώ το 2013 ο συνολικός αριθμός των νέων συνταξιούχων καταγράφει οριακή μείωση.

Ο αριθμός των νέων συνταξιούχων γυναικών σχεδόν διπλασιάστηκε μεταξύ 2009 και 2012 και από 57.000 εκτοξεύτηκε στις 98.000. Για τους άνδρες οι αντίστοιχες νέες συντάξεις ήταν 95.000 το 2009 και 142.000 το 2011, αύξηση κοντά στο 50%.

Post Bottom Ad

Σελίδες