Συναγερμός» για τα νοσοκομεία - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS f

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

email:meliomixa@gmail.com Όλα όσα συμβαίνουν στην Ημαθία Τηλέφωνο¨6908469429

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Post Top Ad

}

Τρίτη 15 Ιουνίου 2010

Συναγερμός» για τα νοσοκομεία

Σε κατάσταση συναγερμού τα νοσοκομείαΕντείνεται η αντιπαράθεση κυβέρνησης και προμηθευτών δημοσίων νοσοκομείων, με αποτέλεσμα τα νοσηλευτικά ιδρύματα να καταρρέουν μέρα με την μέρα.


Όπως αναφέρει «Το Βήμα», σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου το βράδυ της Δευτέρας υπό τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου με τη συμμετοχή των κκ. Θ. Πάγκαλου , Γ. Παπακωνσταντίνου, Ι. Ραγκούση και Γ. Πεταλωτή,  αποφασίστηκε να επιμείνει η κυβέρνηση στη σκληρή γραμμή που έχει χαράξει.

Συζητήθηκαν και οι πιθανές εναλλακτικές λύσεις σε περίπτωση που οι προμηθευτές επιμείνουν στην άρνησή τους, μεταξύ αυτών η παρέμβαση της Δικαιοσύνης αλλά και του ΣΔΟΕ.

Η κυβέρνηση έχει θέσει άτυπη προθεσμία δύο ημερών για να διευθετηθεί το πρόβλημα και να μην κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές. Σύμφωνα με πληροφορίες, παρέμβαση για το θέμα αυτό αναμένεται να κάνει ο πρωθυπουργός στο Υπουργικό Συμβούλιο της Τρίτης.

Πάντως μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας, οι εκπρόσωποι των προμηθευτών ενέμεναν στην απόφασή τους να κρατήσουν κλειστή τη «στρόφιγγα» εφοδιασμού του ΕΣΥ. Η συνάντηση που είχαν με τους γενικούς γραμματείς των υπουργείων Υγείας και Οικονομίας κκ. Ν. Πολύζο και Η. Πλασκοβίτη δεν έφερε αλλαγές.

Η πρόταση της κυβέρνησης ήταν συμφερότερη από την προηγούμενη, όπως παραδέχονται οι ίδιοι οι προμηθευτές. Και πάλι όμως δεν κρύβουν τη δυσαρέσκειά τους.

Συγκεκριμένα, οι γενικοί γραμματείς των υπουργείων Υγείας και Οικονομίας, Ν.Πολύζος και Η.Πλασκοβίτης πρότειναν να πληρωθούν τοις μετρητοίς εντός του τρέχοντος μηνός τα χρέη των ετών 2005, 2006 και του πρώτου εξαμήνου του 2007 (244 εκατ. ευρώ). Τα χρέη του δεύτερου εξαμήνου του 2007 θα εξοφληθούν με ετήσια αντί διετή ομόλογα μηδενικού επιτοκίου, του 2008 με διετή και του 2009 με τετραετή ομόλογα. Το ποσοστό έκπτωσης κυμαίνεται στο 14%.

Σημειώνεται ότι την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί γενική συνέλευση των προμηθευτών.

Στο «κόκκινο» τα νοσοκομεία

Τη στιγμή που εκτυλίσσεται η διαμάχη των δύο πλευρών, τα δημόσια νοσοκομεία έχουν «στεγνώσει» από υλικά. Χειρουργεία προγραμματισμένα αναβάλλονται, τα επείγοντα καθυστερούν, ενώ δεν πραγματοποιούνται ακόμη και αιματολογικές εξετάσεις ελλείψει αντιδραστηρίων.

Σύμφωνα με «Τα Νέα», στο ΚΑΤ οι ορθοπεδικοί αναγκάζονται να χρησιμοποιούν χειρουργικές μεθόδους που έχουν καταργηθεί εδώ και δεκαετίες. Η λίστα αναμονής για διάφορα χειρουργεία έχει ξεπεράσει τους δύο μήνες, ενώ οι ασθενείς υποφέρουν περιμένοντας τα υλικά για να υποβληθούν σε επέμβαση.

Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, στο Νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης οι προμηθευτές πήραν πίσω από την Ορθοπεδική Κλινική ορθοπεδικό υλικό και υλικά οστεοσύνθεσης, ενώ συνάδελφοί τους ζήτησαν την επιστροφή υλικών και μοσχευμάτων με την αιτιολογία ότι δεν είχαν πληρωθεί.

Παράλληλα διευθυντές κλινικών που βλέπουν τα υλικά να στερεύουν, κάνουν αναγκαστική οικονομία σε εξετάσεις και υλικά για να μην οδηγηθούν σε λουκέτο. Έτσι, στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο «Άγιος Σάββας» οι χειριστές του μοναδικού δημόσιου ψηφιακού μαστογράφου στη χώρα έκαναν περικοπές στη χρήση φιλμ καθώς έβλεπαν τα αναλώσιμα υλικά να στερεύουν.

Στον Ευαγγελισμό, για να προλάβει τις ελλείψεις που έχουν κάνει το νοσοκομείο να λειτουργεί στο κόκκινο, η διοίκηση ζήτησε από τους χειρουργούς να καταγράψουν τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουν για την αντιμετώπιση των ασθενών που νοσηλεύονται στις κλινικές. Ωστόσο, οι γιατροί υπογραμμίζουν πως εκτός από τις ελλείψεις τους έχει λυγίσει και η γραφειοκρατία.

Στο μεγαλύτερο νοσηλευτικό ίδρυμα της Βόρειας Ελλάδας, το Ιπποκράτειο εξυπηρετούνται τα απολύτως επείγοντα περιστατικά που χρειάζονται γενική εξέταση αίματος.

Στη Λάρισα, ο νέος διοικητής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου ζήτησε παρέμβαση του εισαγγελέα προκειμένου ο προμηθευτής μηχανήματος να το συντηρήσει, ενώ στο ίδιο νοσοκομείο η αγγειοχειρουργική κλινική δεν μπορεί να εφημερεύσει ελλείψει υλικών.

Στην Πάτρα, το Τμήμα Αιμοδοσίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου έχει ξεμείνει ακόμη και από ασκούς για τη συλλογή του αίματος από τους αιμοδότες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Post Bottom Ad

Σελίδες